Crna hronika

Otkrivene masovne prevare u MUP-u bh. entiteta RS: Policajci najmanje godinu dana uzimali mito za…

Riječ je o većem broju policajaca i protiv njih su pokrenuti disciplinski postupci.

Policija RS - Radiosarajevo.ba

Više saobraćajnih policajaca zaposlenih u Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske osumnjičeno je da su tokom prošle godine uzeli velike svote novca od nesavjesnih vozača kako im ne bi pisali kazne, saznaje “Srpskainfo“.

Prema saznanjima ovog medija, sumnja se da su ovi policajci najmanje godinu dana uzimali mito od vozača. Riječ je o većem broju policajaca i protiv njih su pokrenuti disciplinski postupci.

Informacije su potvrdili i u Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Izvor iz vrha MUP-a Srpske pojasnio nam je da je kontrolom radara utvrđeno da je on korišten mnogo više puta nego što je napisano kazni.

– Pripadnici Unutrašnje kontrole su utvrdili da postoji velika odgovornost saobraćajnih policajaca za ove propuste. Oni su najvjerovatnije zaustavljali vozače koji su vozili iznad ograničenja i zatim bi im na radaru pokazivali da su prekoračili brzinu – pojašnjava sagovornik Srpskainfo.

Zabilježene sve brzine

On dodaje da bi zatim od tih vozača tražili novac u zamjenu da izbjegnu kazne.

– Vozači su im zatim davali mito, a policajci su ih puštali bez ikakve sankcije. Mislili su da mogu poništiti izmjerenu brzinu na radaru i da niko od nadležnih to neće primjetiti. Međutim, Unutrašnja kontrola je otkrila ove prevare i obavijestila nadležne u MUP-u – kaže izvor Srpskainfo.

Prema njegovim riječima, oni su koristili ručni radar, ali su u njemu ostale sve zabilježene brzine kada je korišten.

– Prema prvim informacijama, sumnja se da su ovi policajci na taj način uzeli na desetine hiljada maraka. Najviše propusta utvrđeno je u Policijskoj stanici Laktaši, a spominje se da su policajci iz ove stanice uzeli i najviše novca – istako je naš izvor.

Dodaje da je u Policijskoj stanici Laktaši, nakon što su otkrivene ove prevare policajaca, vanredno stanje.

Pojasnio je da su, i pored ove istrage, osumnjičeni policajci i dalje na poslu.

Sumnja se da u njihovim postupcima ima elemenata i krivičnog djela.

Disciplinski postupak

U Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske rekli su da je Uprava policije podnijela prijavu službi za zaštitu integriteta i zakonitosti u radu protiv više policajaca Policijske stanice za bezbjednost saobraćaja Gradiška, Policijske stanice Laktaši i Policijske stanice za bezbjednost saobraćaja Banjaluka.

– Prijava protiv pomenutih policajaca je podnesena zbog propusta u rukovanju ručnim laserskim uređajem za mjerenje brzine „Tru kam“. U toku je disciplinski postupak protiv policijskih službenika navedenih policijskih stanica – rekla je portparol MUP Srpske Mirna Miljanović.

Ona je pojasnila da je kontrolama od strane Uprave policije MUP-a utvrđeno da su policijski službenici tokom prošle godine povremeno pogrešno podešavali uređaj za mjerenje brzine.

– Zbog toga isti nije zadokumentovao kažnjive brzine kretanja vozila prikazane na uređaju, što je za posljedicu imalo da izmjerena prekoračenja brzine nisu u svim slučajevima prekršajno procesuirali – istakla je Miljanovićeva.

Obaviješteno tužilaštvo

Portparol MUP Republike Srpska Mirna Miljanović rekla je da je obaveza svih pripadnika Ministarstva da se ponašaju u skladu sa zakonom i pravilima službe i da se svako drugo ponašanje neće tolerisati.

– O navedenim propustima obaviješteno je i Okružno javno tužilaštvo Banjaluka – istakla je Miljanovićeva.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh