Crna hronika

Grip u Repubulici Srpskoj odnio 45 života od početka sezone

Institutu za javno zdravstvo bh. entiteta RS tokom protekle sedmice prijavljeno je da je 7 pacijenta preminulo od posljedica teške akutne respiratorne infekcije (SARI).

Doktorica - Twitter

Svi pacijenti su prijavljeni iz Univerzitetskog kliničkog centra RS, a najveći broj su osobe srednje do starije životne dobi, sa brojnim višestrukim i teškim komorbiditetima hroničnih nezaraznih, ali i drugih zaraznih bolesti.

Nijedan od preminulih pacijenata nije bio vakcinisan protiv gripe, saopštili su iz IJZ.

Od početka sezone prijavljeno je ukupno 45 umrlih od posljedica teške akutne respiratorne infekcije.

Poredeći podatke o broju umrlih protekle sedmice, sa podacima iz sedmice koja joj je prethodila, uočava se nastavak pada broja smrtnih ishoda SARI slučajeva. Takođe, aktivnosti virusa influence su u kontinuiranom padu, i odgovara očekivanoj epidemiološkoj situaciji za ovu sedmicu i period u kojem se nalazimo – naglašavaju u IJZ, prenosi “Srpskainfo“.

S druge strane, sve tri grupe infekcija u ovoj sezoni pokazuju veće vrijednosti u odnosu na prethodne sezone u istom periodu.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh