Crna hronika

“Zaključavali smo kuće, hvalio se ubistvima”: Odahnuli stanovnici ulice gdje je živio Gačić

Ističe da su svi ostali u šoku kada su u avgustu 2017. vidjeli da je ponovo došao da živi u toj kući

Čim padne mrak, svi smo zaključavali kuće i niko nije smio izaći, na ulici nikog nije bilo. Svi smo bili u strahu da bi se Edin mogao vratiti kući, a sada smo konačno odhnuli.

Ovako za Srpskainfo počinje priču komšinica, koja živi u Ulici Stefana Dečanskog u banjalučkom naselju Novoselija, gdje je tri mjeseca živio serijski ubica Edin Gačić, koji je ubijen u rafalnoj pucnjavi sa policijom.

Naša sagovornica ističe da je ona i rodica ove porodice, ali nas je zamolila da ne objavljujemo njeno ime.

– Edina poznajem cijeli život. Oni su ovdje u Novoseliji imali kuću, a živjeli su u stanu u gradu. Često su dolazili ovdje, jer mu je majka iz Novoselije – kaže komšinica ove porodice.

Prema njenim riječima, Edin je kao mladić bio normalan momak i nije pravio probleme. Kaže da ga, kada je počeo rat, dugo nije viđala.

– Tokom 2002. godine čula sam da je ubio majku, što je bilo veoma potresno. Sjećam se sahrane, bilo je baš dosta policije, vjerovatno su mislili da bi se on mogao pojaviti, jer je tada bio u bjekstvu – kaže naša sagovornica.

Hvalio se ubistvima

Ističe da su svi ostali u šoku kada su u avgustu 2017. vidjeli da je ponovo došao da živi u toj kući.

– Nisam mogla vjerovati da su ga pustili da tu živi. U našoj ulici ima dosta djece i samo sam na njih mislila. Po njegovom ponašanju i samom hodu vidjelo se da nije dobro. Uvijek je bio sam, ali bi tako na ulici znao zaustaviti komšije i krenuti da priča s njima – istakla je pomenuta komšinica za Srpskainfo.

Kaže da Edin nije pričao o vjeri i sličnim stvarima, ali je o ubistvima pričao kao da se hvali.

– Čim bi zaustavio nekog od komšije, odmah bi rekao da je izašao iz zatvora gdje je odslužio kaznu zbog ubistava. Čula sam da je jednom ušao u autobos i stao kod vozača i na glas rekao „Ja sam Edin Gačić, ubio sam majku i prijatelja, pa sam zbog toga bio u zatvoru“ – prepričava naša sagovornica.

Sestra platila da ode

Ističe da je čula da mu je sestra isplatila 10.000 maraka da se iseli iz te kuće. Kada se to desilo, dodaje, svima je laknulo u ovoj ulici.

– Međutim, naša radost nije dugo trajala. Kada sam na dnevniku vidjela da je pobio ljude u Federaciji protrnula sam od straha. Kada smo čuli da ga policija ne može naći, pričala sam sa komšijama i svi smo u strahu da bi se mogao vratiti u našu ulicu – priča prijateljica ove porodice.

Pojašnjava da su svi zaključavali kuće, te da žive duše nije bilo na ulici.

– Nekoliko komšija ima djecu koja idu u školu u Banjaluku. Čula sam da su svako veče stajali na stanici i čekali da dođu autobusom, pa da ih vode kući. Plašili su se da djecu puštaju da sama idu – rekla je naša sagovornica.

Kuća ubijenog Ismeta Gunića

Ona je novinarima Srpskainfo pokazala kuću gdje je živio Edin.

Druga naša sagovornica, koja živi nedaleko od Edinove kuće, priča da je njegova majka bila jako dobra žena i poticala je iz veoma dobre porodice.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh