Crna hronika

“Mahire, brate, danas plačemo svi”: Porodica i kolege oprostilI se od ubijenog policajca

“U ovim trenucima ne postoje riječi kojim bi se opisala bol, tuga i ogorčenje hladnokrvnim ubistvom našeg kolege.”

avaz

“U ovim trenucima ne postoje riječi kojim bi se opisala bol, tuga i ogorčenje hladnokrvnim ubistvom našeg kolege.”

Ovim riječima Aljoše Čampare, federalnog ministra unutrašnjih poslova, u Sarajevu je danas počela komemoracija ubijenom pripadniku Federalne uprave policije (FUP) Mahiru Begiću.

Komemoracija, koja se održala u Domu policije, okupila je veliki broj Begićevih kolega, nadređenih, ali i članova porodice.

“Za sve ove godine njegovog rada u FUP-u njegovu predanost poslu najbolje ilustruje činjenica da je svake godine dobijao najviše ocjene za svoj rad. FUP je izgubio velikog čovjeka”, kazao je Čampara.

Kratko se obratila i uplakana Mahirova majka Hasena koja je rekla da je Mahir 20 godina štitio sve nas, a onda je postao šehid…

Ensad Korman, zamjenik direktora FUP-a, kazao je kako je Mahir bio veliki čovjek, ljudina.

“Bio je i ostat će policajac ce policajac kojeg ćemo se sjećati kao uvijek nasmijanog čovjeka. Uvijek je pomagao nesebično, bio je ljudska gromada i kolega koji je u ovom poslu i u najtežim trenucima vraćao osmijeh svima. Od 9. februara kada smo saznali da je ubica gnusno ubio Mahira Begića, svaki policajac radi dan i noć da nađemo ubicu. Svi želimo da dođemo na Mahirov mezar i kažemo – uhvatili smo ga”, rekao je Korman.

Mihret Rotić, predsjednik Upravnog odbora Sindikata službenika FMUP-a, počeo je svoj govor riječima “Mahire, brate”: “Svojom pojavom ulijevao si svima sigurnost, čuvao si leđa nama svima na strelištu, na mjestu gdje ljudi ne smiju biti meta… Nažalost, ti si postao meta monstrumu kojeg ćemo uhvatiti i to ti obećavamo. Tvojim odlaskom u našim srcima će zauvijek ostati praznina.

Potom je govorio Mahirov kolega Almir Sunulahpašić koji je kazao da nam danas svima stoji teška muka na srcu, jer “ispraćamo na onaj svijet čovjeka koji je stao ispred monstruma i zločinca da kao najhrabriji čovjek”.

“Naš Mahir je gnusno ubijen dok je obavljao svoju dužnost. Ostajemo nijemi pred ovom užasnom spoznajom da je mučki i hladnokrvno ubijen. Naš Mahir je bio kolega koji je spreman da odgovori na najzahtjevnije zadatke. Nikad se nije libio da ide prvi na zadatak. Svi koji su ga znali znaju ga kao čovjeka koji je iskazivao hrabrost, poštenje, i ljubav”, rekao je Sunulahpašić,prenosi Radiosarajevo

Kolega s kojim je Begić radio više od 20 godina, Dževad Kišić, poručio je kako je Begić s ponosom nosio svoju uniformu: “Naš kolega Mahir je izgubio život na svirep način, a ubio ga je monstrum kojeg nije ni znao. Njegova smjena je završena, ali naša nije sve dok se ubica ne pronađe.”

Mahir Begić ubijen je u subotu, 9. februara, na dužnosti dok je čuvao objekt FUP-a na lokalitetu Suhodol, kod Tarčina (mjesto kod Sarajeva). Ubio ga je višestruki ubica Edin Gačić koji je ubio i Sauda Sultanića na području Konjica (4. februara), a prethodno je bio u zatvoru zbog dva ubistva. Između ostalog, ubio je i svoju majku Sifetu.

Edin Gačić i dalje je u bjekstvu. Naoružan je i izrazito opasan.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh