Crna hronika

Zakazale su institucije: Na Gačića su i po izlasku iz zatvora upozoravali, ali niko ništa nije poduzeo

Edhem Veladžić, direktor Kazneno-popravnog zavoda u Bihaću u kojem je jedno vrijeme kaznu za ubistvo služio ubica Edin Gačić, nekoliko dana pred njegovo puštanje na slobodu, sve nadležne institucije upozorio je da ovaj zatvorenik priprema novo ubistvo koje se na kraju nažalost i dogodilo.

No image - Haber.ba

Veladžić je 6. jula 2017. uputio pismo centrima za socijalni rad Banja Luka i Sanski Most, CJB-u Banja Luka, kantonalnim policijama u Sanskom Mostu i Bihaću te Upravi policije FBiH, u kojem ih je upozorio na mogući scenarij, navodeći da osuđeni boluje od poremećaja ličnosti šizoidno-paranoidnog tipa, te kako je vještak-psihijatar konstatovao da je riječ o vjerskom fanatiku koji je izuzetno borben i uporan u zastupanju određenih ideja.

Opisujući načine na koje je hladnokrvno izvršio dva ubistva, između ostalog i svoje majke tokom vikend-dopusta, Veladžić je apelovao na sve institucije zadužene za Gačića da poduzmu odgovarajuće mjere zbrinjavanja i zaštite osuđenog, ali i sredine u koju dolazi.

– U procesu tretmana u kazneno-popravnim ustanovama nije postignut značajniji uspjeh i izvjesno je da će osuđeni ponovo počiniti krivično djelo. Stiče se dojam da trenutno traži cilj koji mu, zbog samo njemu poznatih razloga, predstavlja prijetnju. Pored toga, osuđeni je psihijatrijski bolesnik kojem je potrebno liječenje te postoje tendencije ka vjerskom fanatizmu, naveo je Veladžić.

Podsjećamo, Gačić, koji je ubio suborca iz rata te majku, na dopustu kazne zbog tog ubojstva usmrtio je u selu Podorašac kod Konjica trgovca Sauda Sultanića, a zatim ga nožem i odvijačem izbo po tijelu i vratu. Gačić, koji je zbog ranija dva ubistva osuđen na 20 godina zatvora, pobjegao je poslije novog zločina i u toku je velika policijska potraga za njim.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh