Crna hronika

POBUNA U ZATVORU U TUZLI: Četvorica zatvorenika zbog cimera zabarikadirali vrata ćelije

U Pritvorskoj jedinici Kaznenopopravnog zavoda (KPZ) u Tuzli, došlo je do pobune pritvorenika smještenih u jednoj od pritvorskih ćelija, gdje je, samo zahvaljujući prisebnosti i profesionalnoj reakciji zatvorske policije, izbjegnut veći incident.

Kaznenopopravni zavod Tuzla - Avaz.ba

Avaz” saznaje su u petak, 1. februara četvorica pritvorenika Mehmed Tursić, Aldin Memić, Zeir Begić i Edin Suljić, protiveći se izdvajanju iz ćelije pritvorenika Dževada Fočića, pokušali krevetima zabarikadirati vrata ćelije, što su osujetili pripadnici zatvorske policije te brzom intervencijom spriječili njihovu namjeru.

“Tačno je da se incident dogodio i da su se četvorica pritvorenika sukobila sa zatvorskom policijom, što, na svu sreću, nije rezultiralo povredama niti pritvorenika niti policije. Naime, prijavljeno je da je Fočić duže vremena, na razne načine, maltretirao pritvorenika Vedrana Kalinovića, koji je bio u istoj ćeliji s Fočićem, Tursićem, Memićem, Begićem i Suljićem. Zbog ovakvog njegovog ponašanja, a što nam je i sam priznao, morali smo ga premjestiti u drugu ćeliju da ne bi došlo do težih posljedica”, kazao je Asim Aljić, direktor KPZ-a Tuzla.

Prema Aljićevim riječima, svi koji su izazvali incident, nakon što ih je policija savladala, premješteni su u samice, a njihovo djelo se tretira kao teži oblik kršenja Pravilnika o kućnom redu, s elementima pobune. Inače, riječ je o osobama koje su u pritvoru zbog neovlaštene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga, razbojništva, uništenja i oštećenja raznih privrednih subjekata, uglavnom povratnicima u činjenju krivičnih djela.

Tako je pritvorenik Dževad Fočić, skupa sa svojim ocem i bratom, ranije bio skoro godinu u pritvoru, u postupku se potom nagodio sa tužilaštvom, odležao jedan period i, čim je izašao na slobodu, za kratko vrijeme ponovo dospio u pritvor.

U pritvoru majka, dvojica sinova i snaha

Direktor Aljić navodi da se među pritvorenicima u KPZ-u Tuzla njih oko 40 odsto dovodi u vezu s neovlaštenom proizvodnjom i stavljanjem u promet opojnih droga te da incidenti među njima, svađe, pa i opiranje pravilima u pritvorskoj jedinici nisu rijetki, ali da pokušaj pobune kakva je bila u petak do sada nisu imali, navodi “Avaz“.

Takođe iznosi podatak da nisu rijetki slučajevi da se među ovom vrstom pritvorenika nađu članovi iste porodice, navodeći primjer iz Kalesije, gdje već osam mjeseci u pritvoru leže majka kojoj je 65 godina te njena dvojica sina i snaha.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh