Svijet

Troje mrtvih i hiljade zarobljenih u lavinama na austrijskim Alpama

Oko 12.000 turista ostalo je zameteno u skijalištu Saalbach-Hinterglemm

fokus

Više od pola metra snijega napadalo je od subote ujutro na sjevernim obroncima Alpa.

Opasnost od lavina na većini planinskih područja u Austriji označena je kao visoka, što je druga najviša razina na ljestvici od pet stepeni.

Uprkos rizicima i upozorenjima, neki su se skijaši svejedno zaputili izvan skijaških staza pa su dvojica njemačkih skijaša izgubila život u planinama pokrajine Vorarlberg na zapadu zemlje.

Skijaši su poginuli iako su imali prsluke koji se napušu u slučaju lavine kako bi se održali na površini snijega. Stradali su odvojeno. Spasioci su ih iskopali iz snijega, ali nisu ih uspjeli oživjeti.

Treći smrtni slučaj zabilježen je jučer u Vorarlbergu kada je švicarski daskaš u krivini izletio sa staze i sletio niz oštru padinu te poginuo nakon što se glavom zabio u dubok snijeg.

Oko 12.000 turista ostalo je zameteno u skijalištu Saalbach-Hinterglemm do nedjelje poslijepodne kada su stručnjaci kontroliranom eksplozijom pokrenuli lavinu i oslobodili mjesto, kazao je za dpa gradonačelnik Alois Hasenauer.

U Obertauernu ceste su i dalje zatvorene, no konvoji stotina skijaša koji su željeli napustiti to područje organizirani su uz pomoć hitnih službi u nedjelju poslijepodne.

Zimsko vrijeme uzrokovalo je probleme i u drugim dijelovima zemlje, gdje se drveće rušilo pod teretom snježnog pokrivača na ceste i željezničke pruge, a palo je i nekoliko dalekovoda.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh