Crna hronika

Policija do sada pronašla 4.400 migranata

Na sjednici Proširenog kolegijuma ministra unutrašnjih poslova bh. entiteta RS ocijenjeno je da je stanje bezbjednosti na području Republike Srpske zadovoljavajuće, te konstatovano da su policijski službenici do sada pronašli oko 4.400 migranata koji su ilegalno prešli granicu BiH, javlja “srna”.

Migranti - Ilustracija/Nezavisne.com

Za 10 mjeseci MUP Republike Srpske Tužilaštvu BiH podnio je 35 izvještaja protiv 45 lica zbog osnova sumnje da su počinili 37 krivičnih djela krijumčarenje ljudi, te je zaključeno da i u narednom periodu treba intenzivirati aktivnosti policije u tom segmentu, kao i da MUP neće dozvoliti kretanje migranata bez nadzora, saopšteno je iz MUP-a Republike Srpske.

Na redovnom godišnjem Proširenom kolegiju ministra unutrašnjih poslova konstatovano je da je za 11 mjeseci 2018. godine evidentirano ukupno 7.107 krivičnih djela, što je za 12,1 posto manje nego u istom periodu 2017. godine.

U strukturi počinjenih krivičnih djela ove godine najbrojnija su bila krivična djela opšteg kriminaliteta /5.880/, sa udjelom od 82,7 posto u ukupnom kriminalitetu.

Broj krivičnih djela opšteg kriminaliteta smanjen je za 11,5 odsto u odnosu na uporedni period 2017. godine, a u isto vrijeme su povećani koeficijenti njihove rasvijetljenosti.

“Takođe, pokazatelji ukazuju da su krivična djela protiv imovine /3.431/ u padu za 20,7 posto, kao i da je povećana njihova rasvijetljenost”, navodi se u saopštenju.

Na Kolegijumu je konstatovano i da su u periodu januar-novembar 2018. godine evidentirana 3.654 slučaja narušavanja javnog reda i mira /manje za 5,6 posto/, u kojima su 4.734 lica počinila 4.780 prekršaja javnog reda i mira, što je manje za 6,8 posto.

“Ukazano je i da je uprkos brojnim preventivnim i represivnim aktivnostima policije, broj saobraćajnih nezgoda /9.376/ za 657 ili 7,5 posto veći nego u istom periodu prošle godine, kao i da je povećan broj stradalih /smrtno je stradalo 112 lica, teže je povrijeđeno 576 lica, dok su lakše povrijeđena 2.559 lica/”, ističe se u saopštenju.

Analiza pokazuje da su najčešći uzroci saobraćajnih nezgoda bili neprilagođena i nepropisana brzina kretanja /19,6/ i nedržanje potrebnog odstojanja /17,2 posto/.

Na Proširenom kolegiju ministra analizirane su i aktivnosti koje se odnose na kretanje migranata, te je konstatovano da su policijski službenici do sada pronašli oko 4.400 migranata koji su ilegalno prešli granicu BiH, dodaje se u saopštenju.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh