Crna hronika

Umro HIDAJET REPOVAC, PROFESOR FAKULTETA POLITIČKIH NAUKA U SARAJEVU

Profesor Fakulteta političkih nauka u Sarajevu Hidajet Repovac, umro je u Kliničkom centru na Koševu nakon što je u subotu je doživio moždani udar.

hayat

Advertisements

Ovu informaciju za vijest potvrdio je prof. Šaćir Filandra, dekan Fakulteta političkih nauka u Sarajevu.

Rođen je 1945. godine u Sarajevu. Diplomirao je na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu (Odsjek sociologija).

Po završenom studiju biran je za asistenta na predmetu Sociologija rada, a nakon odbranjenog doktorata i u zvanje docenta na predmetu Sociologija kulture. Kasnije je biran u zvanje vanrednog, pa zatim u redovnog profesora (1993). Predaje na nastavnim disciplinama Sociologija kulture i Historija civilizacije na Fakultetu političkih nauka. Držao je nastavu iz Sociologije na Fakultetu islamskih nauka te na Šumarskom fakultetu u Sarajevu.

Obnašao je dužnost dekana Fakulteta političkih nauka dajući poseban doprinos u njegovom očuvanju i djelovanju tokom rata. U najtežim ratnim okolnostima (1993) pokrenuo je osnivanje Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije u Sarajevu, a bio je i njegov profesor te dekan. Učestvovao je u osnivanju “Kruga 99” nezavisnih intelektualaca, a bio je i njegov predsjednik,piše Hayat

– Potraživanje Sutorine u ovom trenutku je nediplomatski akt. Ovo je jedan od najnezrelijih političkih zahtjeva koje sam ja do sada čuo, jer on može proizvesti opasne reperkusije na ono što je BiH u ovih dvadesetak godina postigla. BiH ima toliko unutarnjih strukturalnih pitanja da postavljanje ovog pitanja djeluje zaista nesuvislo – ocijenio je Repovac.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh