Crna hronika

Uginuli posljednji bjeloglavi supovi u BiH

Omladinski klub “Novi Val” Blagaj saopštio je danas da je došlo do uginuća dvije jedinke bjeloglavih supova koje su se nalazile u Eko centru Blagaj.

bjeloglavi supovi-BiH-Nezavisne.com

Advertisements

Nakon što su radnici primjetili da se nešto čudno dešava sa supovima, obavijestili su veterinare, nadležne kantonalne i federalne inspektore i pokušali spasiti ptice, pišu “Nezavisne novine“.

Uzeti su uzorci koji su poslani na Veterinarski fakultet Sarajevo gdje se radilo na analizama za viruse.

“U međuvremenu smo sa kolegama iz Španije,Makedonije i Srbije pokušali spasiti ptice dajući im ljekove gdje je mužjak Jablan uspio da se oporavi a ženka Lily nakon 7 dana danonoćne borbe je nažalost uginula na rukama naših članova organizacije”, saopštili su.

Nakon uginuća, ženka Lily odmah je prebačena na patologiju Veterinarskog fakulteta u Sarajevo a nastavilo se sa praćenjem i monitoringom mužjaka koji se vrlo brzo oporavio i čekali su nalaze patologije kao i nalaze koji su rađeni na eventualno prisustvo virusa.

Međutim, juče ujutro je potvđeno da je i mužjak bjeloglavog supa -Jablan uginuo.

“Na osnovu makroskopse i mikroskopske slike mišljenja smo da je najvjerovatnije životinja uginula od posljedica trovanja. Nažalost nismo u mogućnosti tvrditi tačan izvor trovanja niti identificirati toksičnu supstancu”, stoji u mišljenju doc. dr Amera Alića.

Iz kluba su poručili da Novi val nastavlja sa projektom vraćanja Bjeloglavih Supova u Bosnu i Hercegovinu i da ih ovakve stvari sigurno neće obeshrabriti.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh