Crna hronika

I Zakon blagonaklon za kriminalce: Često oslobođeni zbog “prekomjerne” sile!?

U devet mjeseci ove godine u FBiH je zabilježeno 59 napada na policijske službenike. Trećina je u Sarajevu. Sami izvještaji o kriminalitetu u Kantonu Sarajevo daju kontekst da je kulminacija bila neminovna.

Policija - Patria

Advertisements

Ali takvi smo mi, podacima se ne znamo na vrijeme baviti ni kad nas posred čela udaraju“, stoji u komentaru na društvenim mrežama.

Crna statistika danas je zabilježila najbrutalniji napad do sada. Svirepo su u automobilu ubijeni policajci Adis Šehović i Davor Vujinović.

Jutros je prvo ubijen policajac Adis Šehović, a nakon višesatne borbe ljekara da spase drugog policajca, Vujinović je podlegao od zadobijenih povreda.

Dva policajca napadnuta su tokom obavljanja svoje dužnosti, a na njih je automafija koju su zatekli u krađi automobila iz automatske puške ispalila više desetaka metaka.

Zakon je precizirao kazne za napade na službeno lice u obavljanju poslova bezbjednosti, otkrivanju ili lišenju slobode počinilaca krivičnih djela, ali nažalost stavka koja precizira kazne za napade na službene osobe često prevagne i oslobodi počionioce jer se utvrdi da je policajac bio “pregrub”!

Ona glasi: “ako je počinilac krivičnog djela iz stavova od (1) do (3) ovog člana bio izazvan nezakonitim ili grubim postupanjem službenog lica ili lica koje mu pomaže, može biti oslobođen kazne“.

I mnogo krimininalaca je na taj način oslobođeno, jer advokati uvijek terete policajce za premojernu upotrebu sile. Šehović i Vujinović sinoć nisu pružili nikakvu silu, nisu stigli ni odgovoriti na napad.

Član 241b kaže da “Ko napadne ili ozbiljno prijeti da će napasti službeno lice u institucijama Bosne i Hercegovine ili lice koje mu pomaže u obavljanju poslova bezbjednosti Bosne i Hercegovine, otkrivanju ili lišenju slobode počinilaca krivičnih djela ili čuvanja lica koje je lišeno slobode, kaznit će se kaznom zatvora od tri mjeseca do tri godine“.

Ako je krivičnim djelom iz stava (1) ovog člana službeno lice ili lice koje mu pomaže lakše tjelesno povrijeđeno ili je krivično djelo iz stava (1) ovog člana počinjeno uz prijetnju upotrebe oružja, počinilac će se kazniti kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.

Ako je krivičnim djelom iz stava (1) ovog člana službeno lice ili lice koje mu pomaže teško tjelesno povrijeđeno, počinilac će se kazniti kaznom zatvora od jedne do deset godina – navodi se u Zakonu, prenosi “NAP“.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh