Crna hronika

Ljudske kosti pronađene na gradilištu u Livnu

Dok su se predizborno, izborno i postizborno livanjske „pobjedničke“stranke (HDZBiH i SDA) o sebi zabavile i o raspodjeli funkcija, nakon izrežiranih oktobarskih izbora 2018.godine, radnici “Livnoputeva” su se, uz izgradnju pristupne i predizborne ceste, od zaobilaznice prema Osnovnoj školi “Ivan Goran Kovačić” i vrtiću “Pčelice”, zabavili i skupljanjem i uklanjanjem ljudskih kostiju pronađenih na trasi puta koja ide preko starog muslimanskog groblja Zgona, površine 39,4 dunuma, na kojem su još vidljivi ostaci nišana i na kojem su napravljeni navedena škola, Muzička škola, igrališta na Zgonima, a sad i cesta!

Livno, BiH - Wikimedia.org

Vakuf Ćurčića džamije

Po gruntovnim knjigama navedena lokacija je vakuf livanjske Ćurčića džamije, a evidentirana je u Gr.ul.1158 kao katastarska čestica 242, pod nazivom groblje Zgona, koje odavno nije aktivno, ali ničim ni zaštićeno, kako od predratnih socijalističkih, tako ni od postratnih livanjskih i kantonalnih vlasti, uprkos činjenici da je ministar graditeljstva i prosatornog uređenja još od prvih izbora SDA-ovac, kao i pomoćnik gradonačelnika Livna, za privredu i inspekcije, pod čijim patronatom je i navedeno, potpuno uzurpirano i devastirano muslimansko groblje, koje je odavno sportsko-stambeno-školska zona, piše “Avaz“.

Da su kosti pronađene na gradilištu predizborne ceste, potvrdio je i snimio i Livnjak, Ivo Dolić, koji je fotografije ustupio lokalnom portalu Relax Livno, tvrdeći da se najvjerovatnije radi o kostima koje su, kako on kaže, žrtve koje su navodno partizani strijeljali u II sv.ratu, među kojima je kako, tvrdi bilo najviše njegovih Prilučana, a koje nije ko imao sahraniti uz župnu crkvu u Livnu, gdje je u zajedničku grobnicu sahranjen dio nastradalih Livnjaka.

Pronađene kosti u Livnu – Avaz.ba

Dalić tvrdi da Livnoputevi radeći cestu bagerima sakrivaju partizanske zločine, te da se nadležne vlasti ne oglašavaju po ovom pitanju. On tvrdi da ni direktor Livnoputeva nije obustavio radove, uprkos činjenici da je saznao da je gradilište ceste na posmrtnim ostacima, za sada nepoznatih ljudi.

Dalić navodi da je policija nakon dojave o pronalasku kostiju obustavila radove, ali i da je kesa s ljudskim kostima nestala nakon što ju je fotografirao, a radnici o tome ne žele govoriti. Dalić podsjeća da općina/Grad Livno već drugi put gradi kanalizaciju i pravi parkiralište bez obavljenih ekshumacija.

Po ovom pitanju za sada se nisu oglasile ni katolička crkva, ni Medžlis IZ Livno, premda se zna da je navedena površina muslimansko groblje u kojem su, uz ranije pokopane, pokapani i branioci Livna poginuli u sukobu sa austrougarskom vojskom. Jedan od masivnih nišana, jednog od bošnjačkih branioca Livna od Austrougarske i dalje je nauzgor u krugu Muzičke škole. A, dokle, ne zna se.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh