Crna hronika

Grude: Otac je živo dijete bacio u korpi niz provaliju

Uzrok smrti muškog novorođenčeta koje je u srijedu pronađeno pored regionalne ceste R424 Mostar – Čitluk u mjestu Miljkovići, nasilna je, potvrđeno je nakon izvršene obdukcije tijela bebe.

Policija FBiH - 6yka.com

Zbog sumnje da je počinio kazneno djelo ‘Ubistvo’ slobode je lišen otac djeteta, 56-godišnji Miroslav Šimić iz mjesta Dragićina, općina Grude, prenosi “Dnevni list“.

Da je smrt bebe nasilna, potvrđeno je i u MUP-u HNK.

U slučaju koji se odnosi na pronalazak beživotnog tijela novorođenog muškog djeteta, na lokalitetu Kobilovača pored regionalne ceste R424 Mostar-Čitluk, obdukcijom je utvrđen nasilni uzrok smrti. U suradnji s Upravom policije Županije Zapadnohercegovačke rasvijetljene su okolnosti ovog događaja, saopšteno je iz MUP-a HNK-a. Dodaju kako je nakon pronalaska tijela bebe pokrenuta istraga dviju Uprava policije, Hercegovačko-neretvanske županije i Županije Zapadnohercegovačke.

Operativnim radom dviju uprava policije, došlo se do saznanja temeljem kojih je u neposrednu vezu s nasilnom smrću novorođenog muškog djeteta doveden njegov otac M. Š. (1962) iz mjesta Dragićina, općina Grude. Nad njim je izvršena kriminalistička obrada, isti je lišen slobode i predan Tužiteljstvu HNK. Protiv istog je podnesena kaznena prijava za kazneno djelo ‘Ubistvo’, navedeno je u policijskom saopštenju. Osumnjičeni je saslušan u Tužiteljstvu, a dežurni kantonalni tužitelj koji radi na istrazi, uputio je prema Kantonalnom sudu u Mostaru prijedlog da se osumnjičenom odredi mjera pritvora.

M. Š. se sumnjiči da je dana 6. septembra 2018. godine u poslijepodnevnim satima po prethodnom dogovoru sa suprugom da liše života svoje tek rođeno muško dijete, a neposredno nakon što su ga izveli iz Kliničke bolnice u Mostaru, zaustavio vozilo u mjestu Kobilovača u blizini Mostara, te bacio korpu u kojoj se nalazilo novorođenče u provaliju pored puta. Uslijed povreda nanesenih ovim činom kod novorođenčeta je nastupila smrt.

Istragom Županijskog tužiteljstva i MUP-a utvrđeno je postojanje osnovane sumnje da je počinjeno kazneno djelo ‘Ubistvo’, te je prijedlog za određivanje pritvora osumnjičenom M. Š. proslijeđen Županijskom sudu u Mostaru na odlučivanje, saopšteno je iz Tužiteljstva HNK.

Podsjećamo, Policijska uprava Grude u srijedu je zaprimila prijavu o ovome događaju, a kako smo doznali sve je prijavio otac djeteta. Istražitelji PU Grude odmah su obavili obavijesni razgovor s njim, a otac bebe priznao je gdje je ostavljeno tijelo djeteta nakon ubistva.

Obzirom da se tijelo bebe nalazilo na području HNK, pripadnici PU Grude o tome su odmah obavijestili kolege iz mostarske policije koji su se uključili u istragu. Otac je policajce odveo do mjesta na kojem se ispod žbunja nalazilo mrtvo tijelo novorođenčeta. Majka se porodila u SKB Mostar 2. septembra ove godine i nakon nekoliko dana i ona i dijete su otpušteni iz bolnice bez ikakvih komplikacija. Što se dogodilo u međuvremenu do pronalaska tijela djeteta, trebalo bi se utvrđivati daljnjom istragom, odnosno prema do sada poznatom, sve bi istražiteljima trebao otkriti uhapšeni otac.

Porodica Šimić ima troje malodobne djece, a koju im je nakon ovog šokantnog događaja, oduzeo Centar za socijalni rad.

– Malodobnu djecu smo rješenjem Centra za rad smjestili, sukladno Članku 147. i 150. porodičnog zakona, smjestili u Majčino selo u Međugorju na rok od dva mjeseca. Rješenje smo dostavili Tužiteljstvu u Mostaru, rekao je Veselko Pezer, direktor ovog Centra. Radnici Centra za socijalni rad iz Gruda bili su prisutni tokom privođenja majke, koja je privedena u svojstvu svjedoka u ovom slučaju i zatim puštena, te tokom privođenja oca koji je sam prijavio ovaj slučaj policiji u Grudama.

U Centru za socijalni rad u Grudama potvrđeno je kako do sada nisu imali nikakvih prijava za porodicu Šimić, a s Centrom je u kontaktu bila majka djeteta i to samo kao korisnica porodiljnog dopusta.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh