ODGOVORNOST! - #ostanikuci - #ostanidoma
Crna hronika

Utvrđeno kako je poginuo radnik na izgradnji “Delta planeta” u Banjaluci

Poznat uzrok pogibije radnika na izgradnji “Delta planeta”

nesreca u Banja Luci-Nezavisne

Radenko Obradović (56) iz Kneževa, radnik “Maxmare”, koji je poginuo na izgradnji tržnog centra “Delta planet” u Banjaluci, navodio je kranistu da dopremi materijal te je u jednom momentu zakoračio u prvi nepokriveni otvor u potkonstrukciji i propao u dubinu.

To je utvrđeno inspekcijskim nadzorom nakon stradanja Obradovića, koji je život izgubio 30. avgusta.

“Kontrolom je utvrđeno da su radnici koji su postavljali staklene ploče u jednom dijelu krovne konstrukcije preskočili popunjavanje jednog reda krovnih potkonstrukcija, kako navode, jer im je trenutno nestalo ploča odgovarajuće veličine, pa su popunjavana sljedeća četiri otvora u potkonstrukciji za koje su postojale staklene table odgovarajućih dimenzija”, ističu iz Inspektorata RS.

Zbog toga je, dodaju, došlo do rizika od pada radnika u dubinu, jer su radnici koji su postavljali ploče u otvore potkonstrukcije s tri strane bili okruženi nepopunjenim otvorima (rupama) u rešetkama.

Pod lupom republičkog inspektora rada, kako nam je potvrđeno, bilo je i sprovođenje mjera zaštite na radu kod “Maxmare”, piše “Nezavisne

“Uvidom u predočenu dokumentaciju utvrđeno je da poslodavac posjeduje akt o procjeni rizika, da je obezbijedio sredstva lične i kolektivne zaštite na radu te je predočen i revers na osnovu kojeg je nastradali radnik zadužio sredstva za zaštitu na radu”, kažu iz Inspektorata RS.

Utvrdio je inspektor i da “Maxmara” osposobljava zaposlene za bezbjedan i zdrav rad te da je i nastradali radnik prošao obuku.

Kako nam je potvrđeno u Inspektoratu RS, inspektor je naložio poslodavcu da obezbijedi dodatne preventivne mjere za bezbjedan i zdrav rad radnika te zaštitu radnika od pada s visine i pada u dubinu.

Naređeno je “Maksmari” i da izradi sopstveni eleborat o uređenju gradilišta i zaštiti na radu za gradilište na izgradnji tržnog centra “Delta planet”.

“Inspektor je preduzeo i prekršajne mjere izdavanjem prekršajnih naloga”, kažu iz Inspektorata RS te napominju da se pitanje odgovornosti poslodavca može utvrđivati samo u sudskim postupcima.

Iz “Maxmare” su nam juče kazali da maksimalno brinu o bezbjednosti svojih radnika.

“Obradović je bio jedan od naših najboljih stručnjaka. Kod nas je radio 20 godina”, kazali su iz “Maxmare”.

Podsjetimo, iza nas je crni avgust za građevince u RS. Početkom tog mjeseca na gradilištu u banjalučkom naselju Novi Borik poginuli su Dobrivoje Topić (57) i Željko Kostić (52), obojica iz Čelinca. Samo šest dana nakon toga, kod Laktaša tokom izgradnje bazena poginuo je Mirsad Redžić (22), radnik firme “Vodovel bazeni” iz Cazina.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh