Crna hronika

Psiholog na suđenju trostrukom ubici: “Kamenica je psihopata i impulsivni čudak”

Klinička psihologinja Elvedina Dervović, koja je bila dio tima koji je radio psihijatrijsko vještačenje Nezira Kamenice iz Goražda, optuženog za trostruko ubistvo u goraždanskom selu Bogoušići, na današnjem nastavku suđenja u Kantonalnom sudu u Sarajevu kazala je kako optuženi Kamenica ima poremećaj ličnosti, to jest da se radi o “psihopati”.

Nezir Kamenica - Faktor.ba

Advertisements

Dr. Dervović objasnila je kako se termin “psihopata”, inače, više ne koristi, ali da to ima isto značenje kao poremećaj ličnosti, koji se liječi i koriguje simptomatski, ali da se ne može izliječiti, piše “Faktor“.

– Poremećaj ličnosti nije bolest. To je sklop određenih crta čovjeka, koje definišu naše ponašanje. Kamenica, između ostalog, ima visoko iznadprosječne intelektualne sposobnosti, anksioznost, ispoljava emocionalnu prazninu, nepredvidljivost i razdražljivost. On ima nepsihotične oblike ponašanja koji ukazuju na poremećaj ličnosti – kazala je dr. Dervović.

Odgovarajući na pitanja advokata Fadila Abaza, ona je kazala kako je svoj zaključak donijela na bazi određenih parametara, kao i konstatacije da se radi o “impulsivnom čudaku”.

– To znači da on ima takve karakteristike ličnosti da u svojoj okolini može djelovati kao čudak i da u određenim situacijama može impulsivno reagovati – kazala je vještakinja.

Detaljno isplanirao ubistvo

Na upit predsjedavajuće Vijeća sutkinje Rozite Šimić, ona je objasnila da se u tom slučaju godinama može “gomilati” agresivnost i neprijateljstvo, zbog čega u određenim situacijama može doći do eksplozivne reakcije.

– Kod Nezira su evidentirani miješani oblici poremećaja ličnosti, poput paranoidnog poremećaja zbog dugotrajne osjetljivosti i povrijeđenosti, disocijalno odsustvo empatije, te nepredvidivosti. To se akumulira godinama. On je kazao kako mrzi oca, da je htio biti siguran da je ubio majku, da su ga tjerali da radi, da je sa njima živio u dnevnom boravku i nisu mu htjeli opremiti sprat… On je kazao kako je imao ideju da se ubije, ali je onda odlučio “zašto bih ja sebe ubio, a ostavio krivce živima”. Impulsivni čudak je jedan dio njegove ličnosti i to je bio kada je počinio zločin – kazala je dr. Dervović.

Dodala je i to kako se u timskom nalazu vještaka navodi da je on bio smanjeno uračunljiv, ali ne bitno, jer nije zadovoljio kriterije za psihotičnost.

Odgovarajući na pitanja advokata, psihologinja je kazala da je Kamenica, kada je došao u stanje impulsivnog čudaka, mogao prevazići to stanje.

– On je detaljno dao sve podatke kako je sve isplanirao. Otišao je po malu i veliku sjekiru, udarao majku da bude siguran da ju je ubio, a potom očuha i nanu – objasnila je dr. Dervović.

Sutkinja Šimić tražila je dodatno objašnjenje, te je vještakinja kazala da Kamenica nije zapao u stanje takvog afekta da to nije mogao kontrolisati, već da je “jednostavno donio takvu odluku da je bolje da su oni mrtvi, nego on”.

– On je odrastao u disocijalnim uvjetima, mrzi brata i oca, svima sve zamjera i svakoga okrivljuje. Introvertiran je, hladan, nije ambiciozan, očekuje da mu majka i otac rješavaju stvari, da mu očuh daje džeparac. Iznadprosječni poremećaji ličnosti su, inače, izrazito opasni – kazala je. Naglasila je kako im je Kamenica ispričao da je razmislio i otišao “to da uradi”, te da su to potvrdili i testovi.

“Otvorio” se advokatu

Optuženi Kamenica kazao je kako se on tek sad “otvorio” svom advokatu, koji “zna šta se tada desilo”.

– Advokat sve zna i prilikom testiranja njima nisam tačno odgovarao. Bilo me strah da ne pomisle da sam lud. Ja jesam to uradio, ali ne onako kako sam tada opisao. Trebalo mi je vremena da se otvorim. To se sve desilo u djeliću sekunde i predlažem dopunsko vještačenje – kazao je Kamenica.

Neuropsihijatar Alma Bravo-Mehmedbašić, koja je bila vođa tima, danas je unakrsno odgovarala na pitanja odbrane, koja je nakon njenog ranijeg iznošenja nalaza tražila da se na raočište pozove i dr. Dervović da objasni svoj dio vještačenja u timskom nalazu, kako bi Bravo-Mehmedbašić mogla biti do kraja ispitana.

Kazala je kako kod Kamenice nisu pronašli da je postojao neki “vanjski događaj” koji ga je naljutio u trenutku zločina.

– Rekao je da je htio da se ubije, ali da je analizirao da je bolje da ubije njih. Ništa ga nije isprovociralo. Isplanirao je da ih ubije i to nije impulsivno uradio, već je razmišljao o tome – kazala je Bravo-Mehmedbašić.

Vještak toksikologije Nermina Korač analizirala je uzorak krvi Kamenice, te je utvrdila da u njoj nije bilo prisustvo droga ili lijekova. Dodala je i to da nisu imali uzorak urina za potpunu analizu.

Suđenje u ovom predmetu bit će nastavljeno 3. jula.

Stravičan zločin koji se 20-godišnjaku stavlja na teret dogodio se u porodičnoj kući u goraždanskom naselju Bogušići u noći sa 2. na 3. maj prošle godine, kada je sjekirom iskasapio svoju majku Zehru Kavazović, nanu Šemsu Džabiju, te očuha Ifeta Kavazovića.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh