Crna hronika

Bh. entitet Republika Srpska – Za 10 mjeseci uništeno 1.826 saobraćajnih znakova

Od 2005. do 2012. godine na putevima u Srpskoj uništen je ili ukraden 22.671 saobraćajni znak, a za 10 mjeseci ove godine taj broj iznosio je 1.826, podaci su Javnog preduzeća "Putevi Republike Srpske".

No image - Haber.ba


Saobraćajni znakovi (Foto: Ilustracija)

Godišnja šteta od uništavanja saobraćajne signalizacije u saobraćajnim nesrećama, ali i namjerno uništene ili ukradene, procjenjuje se na 500.000 do 600.000 KM.

U “Putevima Republike Srpske” Srni je rečeno da najveću štetu nastalu uništavanjem saobraćajnih znakova predstavlja ugrožavanje bezbjednosti saobraćaja i učesnika u saobraćaju.

“Bilo koji uništeni ili ukradeni saobraćajni znak nekog učesnika u saobraćaju može koštati života, a to je nenadoknadiv gubitak i cijena koja se ne može nadomjestiti”, ističu u “Putevima.

Uništavanje i krađa saobraćajne signalizacije ove godine najizraženije je bilo na putnom pravcu Šepak-Karakaj-Vlasenica-Han Pijesak–Sokolac-Podromanija-LJubogošta, gdje su samo za prvih 15 dana oktobra uništena 83 saobraćajna znaka, te na regionalnom putu R-454, na kome su u ovoj godini ponovo postavljena 82 znaka na 67 kilometara puta.

S druge strane, najmanje saobraćajnih znakova je uništeno ili otuđeno na području opštine Mrkonjić Grad i okolini, gdje ih je u ovoj godini uništeno 18.

Iz ovog javnog preduzeća napominju da su ove godine započeli i sa označavanjem saobraćajnih znakova, kako bi se na ovaj način pokušalo uticati na smanjenje krađe ili uništavanja saobraćajne signalizacije.

“Označavanje se vrši fizičkim utiskivanjem karakteristika znaka i mjesta na kojem je postavljen, što će učiniti svaki znak `pratljivim`, odnosno, po njegovoj krađi, ukoliko se isti saobraćajni znak pronađe, moći će se tačno utvrditi sa kojeg putnog pravca je znak ukraden”, navode u “Putevima”.

Iz Javnog preduzeća “Putevi Republike Srpske”, uporedo sa preduzetim mjerama na sprečavanju namjernog uništavanja saobraćajnih znakova i dobrom saradnjom sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Srpske na otkrivanju namjernog uništavanja saobraćajnih znakova, apeluju da se građani savjesno ponašaju, čuvaju i poštuju saobraćajnu signalizaciju postavljenu na putevima RS.

(srna)


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh