ODGOVORNOST! - #ostanikuci - #ostanidoma
Crna hronika

Za samo mjesec 22 dojave o bombama u Sarajevu, evo ko su dojavljivači

“U posljednjih mjesec na području Kantona Sarajevo (KS) evidentirane su 22 lažne dojave o postavljenim bombama, i to jedna u zgradi Kantonalnog suda i 21 u srednjim školama”, kazao je za “Fenu” ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Vedran Mulabdić.

Policija - Fena.ba

Međutim, osim lažnih dojava u glavnom gradu Bosne i Hercegovine u posljednjih nekoliko dana dogodilo se i aktiviranje eksplozivne naprave u naselju Dobrinja, te pucnjava u centru grada u kojoj su bile lakše povrijeđene dvije osobe.

“Prije svega, policija je preventivno-represivni organ, kojem je država, odnosno sistem dao legitimitet da, a kada se za to steknu uvjeti, provodi represivne mjere propisane zakonima. Nakon počinjenja bilo kakvog krivičnog djela, policijski službenici MUP-a KS, poduzimaju mjere i radnje iz svoje nadležnosti, odnosno rade na rasvjetljavanju krivičnog djela i identifikaciji i pronalasku počinilaca, te o poduzetim aktivnostima obavještavaju nadležno tužilaštvo koje odlučuje o daljim zakonskim mjerama koje će biti poduzete”, istakao je Mulabdić za “Fenu”…

Ono što zadnjih mjesec dana izaziva nesigurnost kod naših sugrađana, prema riječima ministra, jesu učestale dojave o podmetnutim bombama u obrazovnim institucijama na području Kantona Sarajevo.

“Takvih dojava je bilo do sad 22, od čega 21 u školama i jedna u Kantonalnom sudu. Nakon poduzetih mjera i radnji iz naše nadležnosti došli smo do saznanja da se radi o lažnim dojavama, te da su “dojavljivači” u većini slučajeva maloljetna lica, odnosno učenici upravo tih škola. Motivi dojava o postavljenim bombama u školama, prema našim saznanjima, su pokušaji učenika da izbjegnu provjere znanja iz nekog predmeta”, pojašnjava on.

S obzirom da su ovakve pojave učestale, ovdje već možemo govoriti o trendu dojava o postavljenim bombama.

Shodno tome, u koordinaciji sa Vijećem roditelja održan je sastanak na kojem su razgovarali o poduzimanju preventivnih mjera, te donijeli zaključke da se u što kraćem periodu u školama održe edukacije učenika i nastavnog osoblja na teme koje se odnose na lažna prijavljivanja i procesuiranje izvršilaca krivičnih djela u skladu sa zakonom.

Naglasio je da su roditeljima upućene sugestije, s obzirom da je porodica stub društva, da razgovaraju sa svojom djecom o ozbiljnosti situacije, kao i posljedicama koje takvo ponašanja može proizvesti.

“Prijava o postavljenoj bombi je nemoralno i neodgovorno, a na kraju krajeva i krivično djelo, kojim su obuhvaćeni naši najmlađi sugrađani. Djeca u takvim slučajevima panično bježe iz učionica, propuštaju nastavu i čekaju na ulicama na ovoj hladnoći kako bi nastavili s redovnom nastavom. Apeliram na roditelje da razgovaraju sa svojom djecom da ne čine krivična djela kako ne bi došli u nezgodne situacije pred školskim kolegama, roditeljima, izbačeni iz škole, novčano kažnjeni ili, pak, osuđeni na neku od zatvorskih kazni”, kazao je ministar Mulabdić.

Naglašava, da kada je u pitanju prevencija doneseno je nekoliko planova koji se implementiraju na terenu, a u policijskim upravama postoje i timovi koji rade na sprečavanju određenih krivičnih djela.

Po riječima Mulabdića bez obzira na preventivne aktivnosti u sprječavanju kriminaliteta, a koje policijski službenici MUP KS realizuju kroz timove zadužene za Rad policije u zajednici, globalni trend je da postoje i takve okolnosti ili događaji koji kod građana izazivaju uznemirenost ili zabrinutost, ali koje jednostavno nije moguće predvidjeti ili preventivnim radom prepoznati.

“Jedan takav događaj zadesio je u martu 2016. godine srce Evrope, Brisel, gdje su se u roku od samo sat vremena desila dva teroristička akta odnosno aktivirane su eksplozivne naprave na dvije lokacije, a život je izgubilo oko 35 osoba. Također, prije nekoliko dana u Sjedinjenim Američkim Državama u Parklendu na Floridi bivši učenik jedne Srednje škole, u nasumičnoj pucnjavi ubio je 17 učenika”, navodi Mulabdić.

Sve su ovo primjeri, kako kaže, koji ukazuju da neke stvari uistinu nije moguće predvidjeti niti spriječiti.

O sigurnosnoj situaciji na području Kantona Sarajevo, Mulabdić ocjenjuje stabilnom, a što je apriori rezultat nove organizacije i maksimalne predanosti u radu policijskih službenika MUP KS, i svakako saradnje sa sugrađanima čija pomoć u mnogome olakšava policijski rad.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh