ODGOVORNOST! - #ostanikuci - #ostanidoma
Crna hronika

Akcija “Ronhill”: Kod Obudovca oduzet duhan za crno tržište u vrijednosti 170.000 KM

Ovlašteni službenici Uprave za indirektno oporezivanje iz regionalnog centra Tuzla izveli su na području Obudovca operativnu akciju kodnog naziva “Ronhill”.

Zapljena duhana - UINOgov.ba

Tom prilikom pronađena je i oduzeta velika količina duhana namijenjenog crnom tržištu u Bosni i Hercegovini i Republici Hrvatskoj, kao i posebna mašina za rezanje duhana.

Ukupna tržišna vrijednost oduzete robe procjenjuje se na 170.000 KM, piše “Klix“…

Na osnovu operativnih saznanja službenika Grupe za sprečavanje krijumčarenja i prekršaja UIO u regionalnom centru Tuzla, došlo se do lokacije na kojoj se vršila priprema duhana za plasiranje na crno tržište.

U akciji kodnog naziva “Ronhill” izvršen je pretres porodične kuće i pomoćnih objekata u vlasništvu osobe sa inicijalima P.P na području Obudovca, a sve u skladu sa instrukcijama i uputama Tužilaštva BiH i naredbe Suda BiH.

Prilikom izvršenog pretresa pronađeno je 1.033 kg sitno rezanog duhana bez akciznih markica i 685 kg duhana u listu. Pored toga, pronađena je i mašinu za rezanje duhana. Ukupna vrijednost privremeno oduzete robe, koja je bila namijenjena crnom tržištu u Bosni i Hercegovini i Republici Hrvatskoj procjenjuje se na iznos od 170.000 KM.

Protiv osumnjičene osobe bit će podnesen Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i izvršiocu Tužilaštvu BiH zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo “nedozvoljen promet akciznih proizvoda”, iz člana 210a, Zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH.

Prilikom aktivnosti na terenu službenici UIO koristili su posebnu specijalizovanu opremu, koja je bila predmet donacije Vlade SAD-a kroz program EXBS, kao i stečena znanja na posebnim obukama organizovanim kroz pomenuti program.

“Posebno ističemo da je u 2018. godini Grupa za sprečavanje krijumčarenja i prekršaja UIO u regionalnom centru Tuzla, uključujući i ovu akciju ukupno oduzela 1.700 kg rezanog duhana, 685 kg duhana u listu, 5.643 paklica cigareta, 55.365 komada ručno punjenih cigareta”, poručuju iz UIO BiH.


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh