Crna hronika

Mučna prevara na internetu uzdrmala javnost u BiH: Izmislio bolesno dijete, otvorio račun i za njega sakupljao pomoć!

Skoro filmska priča, a poslije se ispostavilo gnusna prevara, odigravala se ovih dana na društvenim mrežama nakon što je “očajni roditelj” uputio javnosti apel za pomoć njegovom djetetu.

Navodna Ana i Grejs iz SAD koja je umrla prošle godine - Facebook

Advertisements

Poziv se prvo pojavio na Facebook stranici jedne lokalne radiostanice. Njima se, kako su naveli, u suzama javio otac. Na svom profilu naveo je da se zove Mirsad Stajić, da je iz okolice Banje Luke, a sa suprugom Jelenom ima sedmomjesečnu kćerkicu Anu, koja je oboljela od tumora mozga i za operaciju joj je hitno potreban novac.

Potresne slike

Kao i uvijek, za tren su se organizovale grupe i pojedinci na Facebooku, objava oca Mirsada s fotografijom njegove kćerkice koja treba pomoć stigla je munjevitom brzinom do hiljada ljudi.

Već su počele i akcije, otvoreni su žiroračuni. Mirsad je bio ažuran pa je na društvenim mrežama obavještavao zabrinute pratioce o stanju male Ane… Sve do jedne fotografije.

“Kao i svakog dana, pratila sam šta se dešava sa malom Anom. Već sam bila u grupama koje su organizovale pomoć za malog Arslana, Aleksandra… Tražili smo način kako da pomognemo i Ani. Dijagnoze su bile slične, na njihovim stranicama također smo tražili savjete. Mnogo sam bila uznemirena, fotografije na kojima je, navodno, bila Ana, bile su potresne. Poslala sam ih i svojim prijateljima širom svijeta, u nadi da će i oni pomoći. Otvoren je račun za uplate iz inostranstva, nadala sam se najboljem“, navela je za “Avaz” jedna aktivistica, ne želeći da joj objavimo ime…

Onda se odjednom na društvenim mrežama pojavila fotografija potpuno identična onoj za koju je otac Mirsad tvrdio da je na njoj njegova Ana.

“Na slici je bila djevojčica Grejs iz Amerike, koja je bolovala od rijetkog tumora na mozgu. Umrla je 7. septembra prošle godine. Odmah smo o tome obavijestili radiostanicu koja je pokrenula ovaj apel“, kaže sagovornica.

Pokazalo se da je osoba koja se predstavila kao Mirsad Stajić zapravo prevarant koji je koristio humanost ljudi i spremnost da pomognu da bi se domogao novca.

Navodna mala Ana i Grejs, beba iz SAD koja je umrla prošle godine – Facebook

Sa stranice SkySarajevo, odnosno Radija “Maximix”, kazali su nam da su se samo odazvali na apel i da su i oni sami bili instrument nečije prevare.

“Mi smo se čuli sa majkom curice Grejs, čija je fotografija objavljena. Odmah smo joj uputili izvinjenje. Naša je greška što smo htjeli pomoći, ali nismo dovoljno istražili apel navodno očajnog oca. Željeli smo uraditi najbolje“, rekli su u SkySarajevo, i sami razočarani i ogorčeni zbog ove prevare.

Proslijedili su i broj telefona navodnog Mirsada Stajića, ali je on, očekivano, isključen, baš kao i račun na platformi GoFundMe, jednoj od najvećih za prikupljanje novca pa se često koristi u ove svrhe. Jasno je samo da je Mirsad do zatvaranja sakupio 500 eura.

Žestoke reakcije

“Međutim, mi vjerujemo da je u pitanju mnogo veći iznos. Mnogi su bili spremni uplatiti stotine hiljada KM, nudili su novac, koliko sam čula, i roditelji malog Aleksandra Gajića, koji se od tumora na mozgu liječi u Njemačkoj“, ističe sagovornica “Avaza“, aktivistica koja se i sama odaziva na humanitarne apele.

Na društvenim mrežama žestoke su reakcije nakon ove prevare. Jedni ne mogu vjerovati da je neko u stanju izmisliti bolesno dijete kako bi se domogao novca, a drugi se osjećaju nemoćno, jer nisu mogli i znali prepoznati prevaranta.

Policija provjerava

Iz Odjeljenja za odnose s javnošću Ministarstva unutrašnjih poslova bh. entiteta Republike Srpske dobili smo kratku informaciju o ovom slučaju prevare:

“Vršimo provjere. Kad budemo imali kompletnu informaciju, obavijestit ćemo javnost.”

Kako “Avaz” saznaje, u MUP-u bh. entiteta RS provjeravaju više navoda i glasina o mahinacijama izvjesnog Mirsada Stajića.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh