Crna hronika

SNIJEG IZAZVAO HAOS: U Krajini se urušili krovovi na četiri kuće i 14 pomoćnih objekata

U posljednjih nekoliko dana zbog obilnog snijega u Krajini u BiH urušili su se krovovi na četiri porodične kuće, 14 stambenih objekata, fiskulturnoj sali školske zgrade i dvije krovne konstrukcije na objektima privatnih firmi.

No image - Haber.ba

Advertisements

Najteža situacija je u najvećim gradovima u Unsko-sanskom kantonu (USK) Bihaću i Cazinu, gdje su zabilježene i najveće sniježne padavine. Otežana je i odvožnja komunalnog otpada, a parking prostora u gradskim područjima je vrlo malo, piše “USN“…

Zbog težine snijega, u Bihaću su se urušili krovovi na dva stambena objekta, osam pomoćnih objekata i dva krova na objektima privatnih firmi. Jučer se srušio i krov fiskulturne sale Ekonomske škole u centru Bihaća koja je u izgradnji.

U Cazinu se, pak, srušio krov dvije porodične kuće, a došlo je do urušavanja i na šest pomoćnih objekata, kao što su štale i garaže, koje su u potpunosti uništene. Stradalih nije bilo. U ostalim krajiškim općinama nije bilo urušavanja.

Visina snježnog pokrivača u Bihaću jutros je iznosila 80 cm, dok je prema zvaničnim podacima od početka mjeseca februara do jučer na području Grada Bihaća napadalo 177 cm snijega.

Snijeg na krovnim konstrukcijama je izuzetno težak i opasan, zbog čega je i došlo do urušavanja krovova.

Gradonačelnik Bihaća jučer je uputio i zahtjev Ministarstvu odbrane BiH za angažman pripadnika Oružanih snaga BiH iz kasarne Adil Bešić koji u koordinaciji s gradskim službama trebaju vršiti čišćenje pješačkih prilaza školskim i zdravstvenim ustanovama, kao i trotoara u centralnom dijelu grada. Prema podacima Civilne zaštite, očekuje se da pripadnici Oružanih snaga izaći danas na ulice Bihaća.

Jučer je zasjedao i Štab civilne zaštite Unsko-sanskog kantona, a na sastanku je također bilo govora o angažovanju Oružanih snaga zbog obilnog snijega.

Iz Zavoda za javno zdravstvo jučer su obavijestili građane Bihaća da je na osnovu uzetih uzoraka vode od 19. februara i urađenih parametara mikrobiološke i fizičko-hemijske analize voda u momentu uzorkovanja bila zdravstveno neispravna, zbog čega su savjetovali prokuhavanje vode prije upotrebe do daljnjeg.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh