Crna hronika

Ispovijest supruge Faruka Tabakovića: “Noćima ne spavam, tu je, a nema ga”

Žrtve saobraćajnih nesreća često ostaju neprimjetne tokom suđenja optuženima, koji dobivaju punu pažnju suda.

Faruk Tabaković - Avaz.ba

Advertisements

Oko optuženih se tokom postupka sve vrti… Porodice žrtava mogu se samo pridružiti krivičnom gonjenju, ali to sudijama vrlo malo znači. Kaznena politika za ova teška krivična djela poprilično je blaga i slabo preventivno utiče na potencijalne ubice na cesti, piše “Avaz“…

U moru tužnih primjera našla se i porodica poznatog bihaćkog neuropsihijatra Faruka Tabakovića (67), koji se već dvije i po godine nalazi u komi. Ovog uglednog doktora “Citroenom” je udario Mehmedalija Karabašić, koji je presudom drugostepenog Kantonalnog suda u Bihaću dobio uslovnu kaznu, a pride mu je vraćena i vozačka dozvola!

Šokirani svjedoci

Supruga nastradaloga, advokatica Nadžisa Tabaković šokantnu drugostepenu presudu dobila je prije mjesec. Sve vladine inicijative za strožije kažnjavanje počinilaca teških krivičnih djela u saobraćaju, za nju i njene kćerke sada su samo mrtvo slovo na papiru.

Svi prijatelji su šokirani… Svjedoci su prilazili i izvinjavali se. Ne mogu vjerovati da je izrečena takva presuda”, kaže ogorčena Nadžisa.

Nesreća se dogodila 25. juna 2015. godine u centru Bihaća, kod Univerzitetske biblioteke.

Na pješačkom prijelazu biciklistu Tabakovića, vozeći brzinom od 74 kilometra na sat, “Citroenom” je udario Karabašić te ga je odbacio nekoliko metara dalje. Nesretni Tabaković pao je na glavu i pritom zadobio teške povrede opasne po život.

Prvostepenom presudom Općinskog suda u Bihaću Mehmedalija Karabašić bio je osuđen na godinu zatvora, uz mjeru zabrane upravljanja vozilom. Tužilaštvo se žalilo na visinu kazne, što je Kantonalni sud odbio, usvojivši žalbu odbrane i izrekavši presudu kojom je vozač Citroena uslovno kažnjen na godinu zatvora s rokom kušnje od tri godine. Također mu je ukinuta mjera zabrane.

“Očito je da drugostepeni sud oslobađa počinioce takvih krivičnih djela. Iz tog razloga imamo veliki broj nesreća po cestama, jer su takvi počinioci svjesni činjenice da, ma šta da urade, za to neće odgovarati“, rezignirano zaključuje Tabaković.

Na aparatima

Faruk Tabaković operisan je u Zagrebu, a trenutno su ga premjestili u Sarajevo, kod kćerke, jer im je preporučeno da boravi s porodicom, kako bi u bliskom okruženju, priključen na aparate koji ga održavaju na životu, eventualno dobio podsticaj za buđenje iz kome.

“To je nešto što čovjeka boli. Noćima ne spavam, tu je, a nema ga. Mozak ne može u potpunosti da reaguje. Taj momak uništio je našu porodicu, a sada se slobodno voza po Bihaću“, kaže Nadžisa.

Oštećeni nemaju nikakva prava

“Sada je sve gotovo. Kao advokatu poznato mi je da vanredni pravni lijek ponavljanja postupka može pokrenuti samo u korist optuženog. Oštećeni nemaju nikakva prava, ali zbog naše djece i svih nas koji hodamo, nešto se treba uraditi“, kaže Nadžisa Tabaković.

Ranijim zakonom oštećeni je bio ravnopravan

U krivičnim djelima, pa tako i onima iz oblasti saobraćaja, žrtva ili oštećeni, prema postojećem Zakonu o krivičnom postupku, praktično nemaju nikakva prava, jer krivično gonjenje izvršava tužilac, mišljenja je sarajevski advokat Muhidin Kapo.

“Oštećeni može jedino da se izjasni o imovinskopravnom zahtjevu. Ranijim zakonom oštećeni je bio ravnopravan, poput partnera tužiocu. Oštećeni je sada, da tako kažemo, u neravnopravnom položaju u odnosu na optuženog”, kaže Kapo.

Što se tiče sankcija za krivična djela protiv saobraćaja, različiti su stavovi i primjena zakona. Kapo iz svoje prakse navodi da Općinski i Kantonalni sud u Zenici imaju stav da izriču kazne zatvora za sve saobraćajne nesreće sa smrtnom posljedicom i da u takvim slučajevima nema uslovnih kazni. U Sarajevu, kaže Kapo, bilo je i uslovnih osuda.

“Ta oblast je specifična, to je nehat. Ono što svi ne želimo to je nesreća, onda se to odrazi i na sankciju. Sve je stav sudske prakse u pojedinim regijama i svaki slučaj je specifičan“, tvrdi Kapo.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh