Crna hronika

Narkomanija uzela maha na području USK

Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova USK, tokom protekle godine na području Unsko-sanskog kantona došlo je do znatnog porasta broja evidentiranih krivičnih djela vezanih za proizvodnju i trgovinu narkotičkih sredstava.

Narkoman - Ilustracija/Telegraf.rs

Advertisements

Prema riječima portparola policije Snežane Galić, to je rezultat pojačanog aktivizma policije kada se radi o sankcionisanju ovih krivičnih djela, ali i povećanja njihovog broja, pišu “Nezavisne“…

Ona je istakla kako je protekle godine evidentiran 61 slučaj proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga, a tom prilikom privedeno je 86 izvršilaca takvih djela. Također, u istom periodu zabilježena su 103 slučaja posjedovanja narkotičkih sredstava te je privedeno 108 osoba.

Kada je riječ o počiniocima, kako je istakla Galićeva, veliki je broj povratnika u vršenju ovih krivičnih djela, a evidentiran je i porast broja maloljetnika.

Porast broja narkomana bilježe i u centrima za mentalno zdravlje koji djeluju u okviru zdravstvenih ustanova u svih osam općina ovog kantona.

Prema riječima Adnana Kapića, rukovodioca takvog centra u Cazinu, takvim licima se pružaju terapijske usluge i ona se potom šalju u specijalizirane ustanove u druge dijelove zemlje.

Trenutno je u naš program uključeno preko 60 teških ovisnika o drogama, ali se na ulici taj broj uvijek množi sa tri, što je za grad veličine Cazina zabrinjavajuća brojka“, kaže Kapić.

Prema riječima psihologa Edina Biščevića, bilježi se znatan broj mladih ljudi koji postaju ovisnici o drogama, što on pripisuje haotičnom stanju u društvu.

Teška ekonomska i socijalna situacija rastače društveno tkivo i razara porodicu. Roditelji su u svakodnevnoj borbi za egzistenciju i djeca su prepuštena sama sebi, te negativnom uticaju medija i ulice“, smatra Biščević.

On je naveo da je za efikasniju borbu protiv ove pošasti potreban veći aktivizam i sinergija svih društvenih institucija.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh