Crna hronika

Radeljaš tvrdi da mu je ugrožen život u pritvoru: “Treći infarkt neću preživjeti”

U Kantonalnom sudu u Sarajevu danas je nastavljeno suđenje Esedu Radeljašu i drugima u predmetu “Blok”, koji se terete za zloupotrebu službenog položaja ili ovlaštenja i druga krivična djela.

Esed Radeljaš - Screenshot/YouTube

Semir Efendić, načelnik Općine Novi Grad, koji je trebao svjedočiti na današnjem ročištu, nije došao na suđenje jer se nalazi na službenom putu u Turskoj.

Osim Radeljaša, na optuženičkoj klupi nalaze se Jasmina Horo, Nedžad Kapetanović, Jusuf Čaušević i Damir Hadžić.

Svjedok Emir Dedović koji u Općini radi kao pomoćnik načelnika za finansije, ispričao je kako je Odluka o utvrđivanju naknade za isplatu zemljišta koje je Radeljašu oduzeto u njegovu službu došla u redovnom postupku, te da su dostavljeni dokumenti koji su sačinjeni po propisima, prenosi “Faktor“…

“Služba za finansije je dobila zapisnik sa rasprave pred općinskom službom za imovinsko-pravne postupke i službom za imovinsko-pravne poslove i utvrđen je sporazum o naknadi, kao i akt Općine Novi Grad kao nalog za isplatu”, kazao je Dedović.

Isplata bi ugrozila budžet

Tužilac Senad Osmić pročitao je dio izjave koju je svjedok dao u Tužilaštvu u kojoj se navodi da se tim aktom “nalaže općinskoj službi za finansije da iz budžeta izvrši isplatu naknade za zemljište za koje je utvrđen gubitak prava na korištenje”, a potpisala ga je Jasmina Horo.

Dedović je kazao da je njegova služba dobila nalog za isplatu, ali da po njemu u tom trenutku nisu postupali.

“To je bio početak godine i u budžetu smo imali 1,3 miliona maraka, te bi isplatom naknade u tom momentu moglo doći do poremećaja u izvršenju općinskog budžeta”, kazao je svjedok.

Tužilac je naveo kako je svjedok u izjavi kazao da nakon što su ga zaprimili, nisu znali da li je nalog koji je potpisala Jasmina Horo validan, jer je općinski načelnik odgovoran za izvršenje budžeta.

“Zbog naše opreznosti u postupanju po nalogu, nismo mogli cijeniti da li ga je potpisala ovlaštena ili neovlaštena osoba. Mi smo te godine prešli na trezorsko poslovanje i bili smo u haosu. Služba je na savjetu općinskog načelnika tražila za ovaj akt konsultacije, kako bi se doveo do kraja. Iznijeli smo problem na savjetu općinskog načelnika i u tom momentu nismo bili spremni za isplatu”, kazao je načelnikov savjetnik za finansije.

Dodao je da je tadašnji načelnik Damir Hadžić organizovao sastanak na kojem su osim njega i načelnika bili prisutni Nedžad Kapetanović i Jasmina Horo, te su govorili o elementima koji su važni da se isplata uradi.

“Zaključili smo da se taj novac ne može isplatiti u jednom iznosu i da se isplata krene realizovati u ratama koje su neophodne radi predostrožnosti u vezi s budžetom. Rezulatat sastanka je bio to da se pripremi mišljenje relevantnih službi za ovo što se zaključilo. Mišljenje je pripremljeno, ali ja nisam učestvovao u njegovom sastatavljanju i izradi. Potpisao sam ga, ali nisam sto posto siguran ko mi je to donio na potpis, ali mislim da je bio pravobranilac. Sjećam se da sam tada smatrao da na jednom mišljenju ne treba biti sve što je u njemu stajalo”, kazao je svjedok.

Tužilac je ponovo pročitao izjavu svjedoka datu u tužilaštvu u kojoj je naveo da je bilo troje potpisnika mišljenja, te da ne zna gdje je ono, kad i kako sačinjeno, te da li je negdje službeno zavedeno, kao i to da mu je Nedžad Kapetanović donio da ga posljednji potpiše, jer su na njemu bila već dva potpisa.

“Općina je sporazumom trebala platiti naknadu od 500 maraka po kvadratnom metru. Inače se za procjenu vrijednosti angažuje sudski vještak, a u posljendje vrijeme je to i Komisija za procjenu nekretnina. Ne znam da li je Komisija donijela odluku u tom postupku”, kazao je Dedović.

Tužilac Osmić se pred Sudskim vijećem osvrnuo na Akt Općine Novi Grad kojim je procijenjena vrijednost zemljišta u ulici Džemala Bijedića, radi utvrđivanja vlasništva zemljišta sa kućom u procesu legalizacije koje je Radeljaš na drugoj parceli otkupio od Općine, a čiju tržišnu vrijednost je Komisija procijenila na 150 maraka po kvadratnom metru.

Težak srčani bolesnik

Advokat Muhidin Kapo, koji u ovom predmetu brani Radeljaša, uložio je na to prigovor kazavši kako se radi o drugom predmetu i drugoj nekretnini.

Odgovarajući na pitanje advokata Kape, da li je tijelo savjeta općinskog načelnika sastavljeno samo u faktičkom smislu i ima li ovlaštenja da donosi odluke, te da li se po njemu ne može postupati, Dedović je kazao da ne zna šta je propisano. Svjedok je kazao da finansijska služba postupa kada je u pitanju isplata naknade po odluci imovinsko-pravne službe, koja mora odraditi svoj dio posla, te donijeti akt po kojem se postupa.

“Finansijska služba postupa po okončanom predmetu imovinsko-pravne službe. Radeljašev predmet smo doveli u pitanje zbog ograničenosti budžeta za tu godinu i jer bi ta isplata otežala dalje poslove”, kazao je svjedok.

Advokat Kapo od Vijeća je tražio da vještak internista ili kardiolog obavi vještačenje zdravstvenog stanja njegovog branjenika i uvid u medicinsku dokumentaciju koja se nalazi u KPZ-u Sarajevo.

“On je težak srčani bolesnik, ranije je doživio kliničku smrt i potrebno je utvrditi da li Radeljaš u pritvoru može imati adekvatnu liječničku njegu. Njegov život je ugrožen i vrlo lako se može desiti da umre u pritvoru zbog neadekvatne njege”, kazao je Kapo.

Vijeću se obratio i Radeljaš kazavši kako ima ugrađena dva stenta, koji su od prošle godine začepljeni, te da pije deset vrta tableta i da mora na kontrole svaki mjesec.

“U pritvoru sam bez kontrola, ležao sam i 21 dan u bolnici i imao sam jedan infarkt u pritvoru. Predložena mi je i operacija srca, a osim toga sam i šećerni bolesnik, te nemam ni trakice za mjerenje šećera, kao ni iglice. Imam sve simptome srčanog udara, a treći se teško preživljava”, kazao je Radeljaš, dodavši da je tri dana nakon bijega Amela Sejfovića iz pritvora bio bez ikakve terapije, a Vijeće je odobrilo zahtjev za vještačenje njegovog zdravstvenog stanja.

Sljedeće ročište zakazano je za 22. septembar.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh