Crna hronika

Stravičan slučaj mučenja životinja u Zenici: Psu polomili noge i živog ga zakopali

Stravičan slučaj mučenja životinja dogodio se u Zenici u utorak. Naime, slučajni prolaznik je na divljoj deponiji na lokalitetu Raspotočja pronašao je sanduk u kome je bio zakovan pas, kome su prethodno polomljene noge.

mučenje psa - Nezavisne

Pas je teško disao te imao vidljive povrede po cijelom mršavom, izmučenom tijelu, a osoba koja ga je pronšla je obavijestio poznanicu koja je nesrećnu životinju odvela veterinaru. Ženka psa je prebačena u kliniku za životinje u Sarajevu, gdje je konstatovano da su povrede životinje nastale udarcima. Životinji su polomljene noge i karlica, iščašen kuk, konstatovano je mnoštvo gnojnih rana po tijelu, a da sve bude gore, vidljivo je i da se nedavno oštenila, prenose “Nezavisne“…

Advertisements

“Za život Psa se i dalje borimo. Pas crne boje, teško pothranjen, mršav, polomljen, pretučen, stavljen svjesno od strane ‘čovjeka’ u drveni sanduk, živ zakovan, bačen na smeće je živ, bori se, a i mi se borimo s njim za neku bolju Zenicu u kojoj ovakva zlodjela ne prolaze šutke i ne prolaze nekažnjeno. Pas sada ima Ime, zove se Dona i Dona želi da živi”, saopšteno je udruženja “Šapa”. U Udruženju ističu da je ovaj slučaj “stravična slika društva u kojem živimo, društva u kojem su do sada takva zlodjela prolazila nekažnjeno”.

“Ovo je priča o nama i Zenici danas, u kojoj se progon napuštenih životinja dešava svakodnevno, kao i nova napuštanja i mučenja od strane ljudi koja ostaju nekažnjena. Ovo je priča o nama, ovo je paradigma stradanja svih napuštenih životinja u Zenici i šire. Udruženje ŠAPA Zenica će podnijeti krivične prijave protiv NN počinioca Ministarstvu unutrašnjih poslova Zeničko – dobojskog kantona, kao i prijavu Kantonaloj veterinarskoj inspekciji, sa zahtjevom za hitnim poduzimanjem radnji iz njihove nadležnosti, a u cilju pronalaženja počinilaca ovog zlodjela i njihovog kažnjavanja”, ističe se u saopštenju.

Dalje se osuđuje “pasivnost nadležnih organa, institucija i društva” koje je, kako u “Šapi” navode, u cjelini zakazalo kada je u pitanju sprečavanje i kažnjavanje kako napuštanja životinja tako i svih oblika mučenja i ubijanja. Udruženje je pozvalo gradonačelnika, gradsku upravu, Gradsko vijeće, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Kantonalnu veterinarsku inspekciju da svojim autoritetom, i u sklopu svojih nadležnosti učine sve da se počinilac ili počinioci ovog zlodjela pronađu i kazne, te bezrezervno osude ovaj zločin i angažuju se na rješavanju ovog ozbiljnog društvenog pitanja, provođenju preventivnih mijera, educiranju stanovništva i vođenju sistemske kampanje protiv zlostavljanja i ubijanja životinja.

“Pozivamo sve nadležne kao i građane da kažu jasno NE životu u ovakvoj Zenici, gradu u kojem se psi truju, ubijaju, gaze, napuštaju, tuku, progone, nestaju i trpaju u sklonište bez plana i strategije. Apelujemo na građane Zenice da u slučaju da raspolažu bilo kakvim informacijama o počinitelju iste jave ili Udruženju na email adresu sapa.zenica@gmail.com ili direktno MUP-u Ze-do kantona”, dodaje se u saopštenju udruženja “Šapa”.

Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh