Crna hronika

Požar u Jablanici se sve više komplikuje: Potrebno više letjelica

Vatrogasci prate stanje duž regionalnog puta Jabalnica – Posušje, te djeluju u slučaju pojave zapaljivih čvorišta do kojih dolazi odronjavanjem zapaljenih komada drveća niz strme padine planine.

Požar - Federalna.ba/Arhiva

“Jučer je u jutarnjim satima u vremenu od 8 sati i 55 minuta do 9 sati i 50 minuta na požarištu djelovao helikopter Oružanih snaga BiH, pri čemu je na požarište izbačeno 5 posuda vode. Helikopter je djelovao na gornje tačke požarišta, u cilju sprečavanja širenja požarne linije prema vrhu stjenskog masiva iza kojeg se nalazi ogroman plato borove i jelove šume”, saopšteno je iz Civilne zaštite općine Jablanica.

Advertisements

Djelovanje helikoptera bilo je uspješno, no broj izbačaja bio je nedovoljan za ozbiljno zaustavljanje požara, piśe “Fena”…

Vatrogasci prate stanje duž regionalnog puta Jabalnica – Posušje te djeluju u slučaju pojave zapaljivih čvorišta do kojih dolazi odronjavanjem zapaljenih komada drveća niz strme padine planine.

Tokom dana došlo je do spuštanja požarne linije sa nadmorske visine oko 1300 metara niz strme padine litica Čvrnice u nekoliko pravaca, što je posljedica velikih strmina, obrušavanja kamenja koje za sobom ostavlja tragove zapaljivih kratera, stoji u saopštenju Civilne zaštite općine Jablanica.

Tokom današnjeg dana zabilježeno je najveće pomjeranje požarne linije, tako da je požarna linija trenutno oko 1.500 metara pomjerena u pravcu Jablanice u odnosu na lokalitet Bačvara gdje je požar počeo. Do ponedjeljka požarne linije su se kretale u radijusu od oko 300 metara.

U popodnevnim satima, oko 18.45 sati, nad požarištem se pojavio helikopter, ali je uskoro vraćen nazad zbog jakog vjetra koji puše nad Jablaničkim jezerom.

“Smatramo da je potrebno kontinuirano djelovanje sa više letjelica, jer se stanje na požarištu sve više usložnjava i komplikuje”, ističu iz Civilne zaštite općine Jablanica.

Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh