Crna hronika

KLANJANA DŽENAZA TRAGIČNO NASTRADALOM ABDURAHMANU LJEVAKOVIĆU

Dženaza tragično stradalom Abdurahmanu Ljevakoviću klanjana je danas poslije ikindija namaza u haremu Adil-begove džamije na Kobiljoj Glavi u Sarajevu. Dženazu-namaz je predvodio otac nastradalog Enes ef-Ljevaković.

Abdularhman Ljevaković - Hayat

Advertisements

Na mjesnom mezarju Kobilja Glava u Sarajevu veliki broj prijatelja i poznanika u šoku i nevjerici ispratio je ovog mladića za koje imaju samo riječi hvale, kako je bio dobre komšije i još bolji prijatelji, prenosi “Hayat“…

Jedan od njegovih komšija i prijatelja je bio i efendija Muhamed ef. Velić koji je na Facebook profilu napisoa dirljivi status, priča o tri šehida koju vam prenosimo u cjelosti:

Priča o tri šehida

Došao sam sinoć kasno s puta, a još u putu moj brat Abdulgafar saopštio mi je strašnu vijest – o pogibiji i utapanju tri mladića u jezeru i rijeci Vrbas prije Jajca. Vrbas nam je otrgnuo Abdurahmana, Nihada i Mehmeda. Abdurahman je bio ostao u autu, na mjestu suvozača je nađen, a ova dva mladića Vrbas je odnio.

To su mladići koje sam manje-više znao, svršenici medrese, Nihad je bio i mlađi kolega, imam u džematu Vitkovac, a Abdurahmana sam znao dobro, jer je bio moj prvi komšija i sin sarajevskog muftije prof. dr. Enesa ef. Ljevakovića.

Sva trojica su imali po nešto više od dvadesetak godina. Moj brat Abdulgafar je morao ići u Travnik u bolnicu sa muftijom na identificiranje Abdurahmana, a ahbab Mirnes Kovac je došao po mene na aerodrom i s aerodroma smo se uputili pravac muftijinoj kući. Bila je skoro pa ponoć kad smo stigli. U hodniku sam sreo Muhameda, mlađeg Abdurahmanovog brata, oči su mu bile pune suza, nije plakao glasom, držao se vjernički. Zagrlio sam ga i izrazio ta'ziju, ali sam znao da se unutar njega “nebo srušilo”.

Ušli smo u musafirsku sobu, bilo je tu još nekih ljudi i komšija koji su došli s istom namjerom. Također, bio je tu i Muhamed ef. Hafizović, muftijin zet, te Abdurahmanov dajdža i drugi. Mati Abdurahmanova bila je na spratu sa kćerima i drugim ženama.

Muftija se još uvijek nije vratio, tek iza jedan sat u ponoć stigli su iz Travnika, muftija, njegov zet Dino Subašić, Abdulgafar, Rijad, i dr. Izrazili smo muftiji ta'ziju, koji se upravo vratio iz Travnika gdje je išao na identifikaciju svoga sina, kojeg je jutros ispratio iz kuće, a noćas je išao da ga prepoznaje. Gledao ga je i moj brat Abdulgafar, kaže kao da spava.

Netaknut i lijep. Šehid. Muftija se držao vjernički, odgovarao je kur'anskim izrazima: kitaben muedždžela – sve je u Knjizi zapisano i rok je određen, Allahova Volja i Njegovo određenje.

Gledao sam u tu vjerničku gromadu koja upravo podnosi najteže iskušenje koje se jednom čovjeku može dogoditi. Bio sam skrhan od tog saznanja, bola, tuge i umora. Oko pola dva iza ponoći smo napustili muftijinu kuću, tužni i plačni.

Drugi mladić se zvao Nihad, bio je honorarni imam i šehidsko dijete. Krasan momak. Imao je samo majku, a njegova majka sada ostaje sama i svog Nihada ispraća svome babi i svome Gospodaru. Mehmeda nisam dobro poznavao, a i za njega kažu sve najbolje. Mehmed je nakon medrese završio elektro-tehniku i kažu da je od danas trebao početi raditi. Ali, nije bilo nafake.

Abdurahman je bio predobar momak, jedan tih i čestit insan, nenametljiv, stidan i prepametan. Vidjelo se na njemu da je džennetsko čeljade. Mirnes ga je sanjao sinoć, kako je k'o došao među nas, dok smo sinoć sjedili u njegovoj kući, bio je prelijep, a Mirnes mu je rekao da je on šehid, te ga je upitao hoće li se zalagati za nas, samo se osmjehnuo i rekao naravno. Po učenju islama, utopljenici se smatraju šehidima. Allah ih je pozvao Sebi, kao što je i u Knjizi zapisano. Vrbas ih je odnio, a nama je ostala tuga i sabur. Tuga, tuga i tuga. S tri imena, tuga se danas zaziva: Abdurahman, Nihad i Mehmed.

—Ej, Allahu Milostivi, podari im najljepši Džennet, porodicama sabur, kao i svima nama, i čuvaj našu djecu i nas od tih najstrašnijih iskušenja! Amin.

Policija i ronioci danas nastavljau potragu za tijelima Mehmeda Karadže i Nihada Kline, za koje se sumnja da su poginuli u saobraćajnoj nesreći koja se prekjučer dogodila na magistralnom putu Jajce – Banja Luka.

“Sinoć oko 17.30 sati je prekinuta potraga. Voda je hladna i bila je veoma loša vidljivost. Jutros se nastavlja, a u potrazi učestvuju ronioci MUP-ova iz Zenice, Travnika i Federalne uprave policije”, kazao je Prohan glasnogovornik MUP-a Srednjobosanskog kantona.

Saobraćajna nesreća dogodila se u nedjelju, kada je automobil “Renault Clio”, oko 13 sati sletio s magistralnog puta M-16 u rijeku Vrbas, u blizini tunela Tuk.

Prema riječima svjedoka, Renault Clio je pretekao jedno vozilo, a potom sletio u Vrbas. U automobilu su se nalazili Abdurahman Ljevaković, Mehmed Karadža i Nihad Klino.

Nakon što je vozilo izvučeno iz rijeke, na mjestu suvozača pronađeno je tijelo Ljevakovića, koji je bio vezan sigurnosnim pojasom, dok je za tijelima Karadže i Kline organizovana potraga.

Prema nezvaničnim informacijama, mladići su iz Sarajeva navodno krenuli u banjalučku džamiju Ferhadiju.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh