Crna hronika

Završena prva faza istrage o avionskoj nesreći u Mostaru

Prikupljene informacije u ovoj fazi istrage ne mogu biti objavljene javnosti, a Komisija nastavlja rad na analizi prikupljenih dokaza, raspoloživih dokumenata i svih činjenica iz kojih će se moći izvesti zaključak.

Avionska nesreća u Mostaru - Anadolija

Advertisements

Ministarstvo komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine saopštilo je da je Komisija završila I fazu istrage o avionskoj nesreći u Mostaru. Naime, postupajući u skladu s odredbama Zakona o avio-saobraćaju Bosne i Hercegovine (˝Službeni glasnik BiH˝, broj 39/09), odmah nakon saznanja o nesreći, Ministarstvo komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine je formiralo Komisiju za provođenje istrage avionske nesreće, navodi se u saopštenju iz ovog Ministarstva…

Zadatak Komisije je provođenje svih radnji i aktivnosti u skladu s Pravilnikom o istraživanju nesreća i ozbiljnih incidenata (˝Službeni glasnik BiH˝, broj 30/14), Aneksom 13 Konvencije o međunarodnoj civilnoj avijaciji (“Čikaške konvencije”) i Dokumentom ICAO broj 9756, u cilju utvrđivanja uzroka nesreće i konačnog cilja sprječavanja nesreća ili incidenata, a ne određivanje bilo čije krivice ili odgovornosti.

Komisija je okončala prvu fazu istrage, koja podrazumijeva provođenje uviđaja na mjestu nesreće i prikupljanje dokaza, izjava i dokumenata. Međutim, prikupljene informacije u ovoj fazi istrage ne mogu biti objavljene javnosti, a Komisija nastavlja rad na analizi prikupljenih dokaza, raspoloživih dokumenata i svih činjenica iz kojih će se moći izvesti zaključak o okolnostima koje su uzrok nesreće, navedeno je iz Ministarstva.

Nakon utvrđivanja preliminarnih rezultata istrage, Ministarstvo će javnosti učiniti dostupnim činjenice utvrđene istragom.

“Ministarstvo smatra potrebnim istaći da su jedine službene informacije o ovoj nesreći informacije koje je javnosti dostavilo ili predstavilo Ministarstvo, te se u cijelosti ograđuje od neargumentovanih izjava i komentara pojedinaca ili tijela vezanih za ovu nesreću”, navedeno je u saopštenju Ministarstva.

Podsjećamo, u avionskoj nesreći koja se dogodila u subotu 13. maja u blizini Mostara poginulo je pet osoba, od toga troje djece.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh