Crna hronika

Ponovo uhapšen Alen Čengić

Po nalogu Tužilaštva Kantona Sarajevo, pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova KS-a uhapsili su Alena Čengića i još dvije osobe zbog krivičnog djela sprečavanje dokazivanja, potvrđeno je “Feni” u Tužilaštvu…

Alen Čengicć - Fokus

Nakon policijske obrade, osumnjičeni će biti predati Tužilaštvu. Nakon što ih ispita tužilac, odlučit će se o daljim mjerama.

Prije deset dana, Kantonalni sud u Sarajevu donio je odluku kojom se Alenu Čengiću, Adnanu Hadžibajriću i Mehmedu Puškiću ukida mjera pritvora.

Njih trojica su uhapšeni u okviru akcije Coral koja je provedena u oktobru 2015. godine i od tada su bili u pritvoru zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi uništili dokaze, ometali postupak uticajem na svjedoke, zbog bojazni da bi ponovili krivično djelo, te zbog toga što je riječ o krivičnom djelu za koje se može izreći kazna zatvora od deset godina ili teža kazna.

Optužnica je podignuta 3. aprila prošle godine, te je potvrđena a njom su, pored ovog trojca, obuhvaćeni i Vahid Alić, Jasmin Kulenović, Sabina Bajraktarević, Jasmina Šehović, Nerman Čeho, Dragan Koledin, Adis Skorupan, Senaid Didik i Kemal Elkez.

Terete se da su u periodu od juna 2014. do juna 2015. godine počinili krivično djelo organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelima: porezna utaja, ugrožavanje sigurnosti, teška krađa, oštećenje tuđe stvari i organizovanje otpora. Tada je zajedno sa Čengićem, prokuristom firme Holiday Resort i vlasnikom restorana Park prinčeva uhapšeno još 14 osoba, a optužnica je podignuta protiv njih 12.

Optužnicom Tužilaštva KS Alen Čengić također se tereti da je zajedno za Didikom i Elkezom počinio krivično djelo navođenje na prostituciju.

Nagodba

U avgustu prošle godine Jasmin Kulenović, Vahid Alić, Sabina Bajraktarević i Jasmina Šehović, optuženi za organizovani kriminal, poreznu utaju i tešku krađu u slučaju “Holiday Inn”, priznali su krivicu pa ih je, nakon nagodbe s tužiteljicom Jasminom Iftić, Kantonalni sud u Sarajevu osudio na 68 mjeseci zatvora.

Tako je slikar Jasmin Kulenović pristao na dvije, bivši sindikalist Vahid Alić na jednu i osam mjeseci, a Sabina Bajraktarević i Jasmina Šehović na po godinu dana zatvorske kazne koja će biti zamijenjena radom za opće dobro na slobodi u trajanju od 90 dana.

“Sklopljenim sporazumima svi optuženi su se obvezali da će u nastavku suđenja koje se vodi protiv Alena Čengića i drugih dati svoje iskaze kao svjedoci optužnice”, kazala je tada tužiteljica Jasmina Iftić.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh