ODGOVORNOST! - #ostanikuci - #ostanidoma
Crna hronika

PORAŽAVAJUĆE: Samohrani otac iz Zenice zbog kazne od 200 maraka odležao dva dana zatvora

Samohrani otac A. D. (ime i prezime poznati redakciji) odlučio je da zbog kazne od 200 KM, koju mu je napisao šumar, provede dva dana u zatvoru.

Zatvor - Ilustracija

Jedan zatvorski dan u BiH jednak je kazni od 100 maraka. On nije imao da plati i odlučio se za ćeliju. Ogorčen je i na državu i na vlasti koje su njega, ali i brojnu armiju nezaposlenih i obespravljenih, dovele u bezizlaznu situaciju, piše “Avaz“…

Krupne ribe

“Ne mogu platiti kaznu, jer ne radim. Sjekao sam šumu da četverogodišnji sin i ja prezimimo. Iz šumarstva su tražili da platim, ali nisam imao odakle. Rekao sam da ću u zatvor i određeno mi je da odležim dva dana. Dijete sam morao ostaviti kod komšije, jer nema majku. Umrla je prije godinu dana. U smrt ju je odvela neimaština, nismo imali para za njene lijekove. Dao sam joj sve što sam imao, ali to nije bilo dovoljno da je spasim. Nemoćan sam bio, jer mi ova država nije omogućila da radim, da ona, moje dijete i ja imamo zdravstveno…”, kaže sagovornik.

Žalosno je, ističe, što pravda nije ista za sve.

“Mene je nužda natjerala, a drugi se u šumi bogate i niko ne reaguje. Država goni samo obične ljude, ali ne i krupne ribe”, navodi on.

Međutim, ovo nije jedini slučaj gdje je neimaština presudna da dobrovoljno ideš u zatvor. Nadležni sudovi bilježe na desetine takvih slučajeva.

Naiče Arnaut, stručni savjetnik za odnose s javnošću Općinskog suda u Zenici, kazao je da je ovaj sud prošle i od početka ove godine, zaključno s jučerašnjim danom, izdao pet takvih rješenja.

Izvršenje kazne

“Ovaj je sud u četiri predmeta donio odluku o zamjeni zatvorske u novčanu kaznu. U jednom predmetu odluku je donio Općinski sud u Zavidovićima”, pojašnjava on.

Navodi da je u dva predmeta izvršena naplata sredstava, dok u dva nije.

“Od četiri predmeta, u dva predmeta izvršeno je plaćanje novčane kazne, i to u iznosu od 18.000 KM za kaznu zatvora u trajanju od šest mjeseci i iznos od 12.000 KM za kaznu zatvora u trajanju od četiri mjeseca.

U druga dva predmeta ovog suda nije izvršeno plaćanje novčane kazne, i to u iznosu od 30.000 KM za jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od jedne godine i iznosu od 36.000 KM za jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od jedne godine. U oba predmeta gdje nije izvršena uplata novčanih kazni donesena je odluka suda o izvršenju kazne zatvora zbog neuplate”, navodi Arnaut.

Slična je situacija i u ostalim sudovima.

Uplata u roku od 30 dana

“Izrečena kazna zatvora u trajanju do jedne godine, koja je zamijenjena novčanom kaznom, mora se uplatiti u jednokratnom iznosu, i to u roku 30 dana. Ako se novčana kazna ne plati u ovom roku, sud će donijeti odluku o izvršenju kazne zatvora. Ako se plati samo djelomice, izvršit će se kazna zatvora, razmjerna iznosu koji nije plaćen”, navodi se u Zakonu o izvršenju kaznenih sankcija FBiH.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh