ODGOVORNOST! - #ostanikuci - #ostanidoma
Crna hronika

Porodici iz fočanskog sela Vojinovići medvjed zaklao vola, a vukovi ovce

Na imanju Slobodana i Vidosave Radović u fočanskom selu Vojinovići vukovi su noćas zaklali 10 ovaca.

porodica Vojinović - Srna

Od stotinjak ovaca, koliko Radovići posjeduju, vukovi su napali izdvojeno stado od 40 ovaca koje su ovih dana trebale da se ojagnje, pa je šteta još veća i procjenjuje se na više od 5.000 KM.

Vidosava (70) i Slobodan (75) pričaju da ništa nisu čuli i da su stravičan prizor u toru zatekli jutros kada su krenuli da nahrane ovce, javlja “Srna”…

“Kad se tačno desilo i koliko je vukova bilo ne znam. Kad sam ustao, imao sam šta da vidim. Deset mrtvih ovaca, a i ovih sedam što su naklane neće moći preživjeti”, priča Slobodan.

Vojinovići su planinsko selo u blizini Nacionalnog parka “Sutjeska”.

U istom ovom toru u kojem su vukovi zaklali ovce, prije dvije godine lovci su odstrijelili krvoločnu mečku koja je mjesecima harala tim krajem nanoseći štetu Radovićima i njihovim komšijama.

Prošle godine, pričaju Radovići, medvjed im je zaklao vola.

“Mi ovdje uvijek stradamo. Svake godine nalijeću i ubijaju stoku, ali ovoliko štete nikada nije bilo”, kaže Vidosava.

Slobodan dodaje da su do sada zvijeri u jednom napadu ubijale najviše do šest grla.

“Džungla je ovo, tu je nacionalni park, tu goje medvjede i vukove. I sada ću zvati park da odvezu ubijene ovce kojima će nahraniti zvijeri”, rekao je Slobodan.

Štetu je fotografisao i prijavio opštinskom resoru za poljoprivredu.

Prema opštinskoj odluci, nadoknada za štetu od vuka, s obzirom na to da nije zakonom zaštićena životinja, isplaćuje su u visini od 30 odsto, dok republičke institucije ne učestvuju u nadoknadi ove vrste štete.

Na dio odštete za vola ubijenog prošle godine, koji isplaćuje resorno ministarstvo u Vladi bh. entiteta RS, još čekaju, dok su opština i Šumsko gazdinstvo svoju obavezu izmirili.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh