Crna hronika

Detalji masakra u Donjem Vakufu: Sabahudin Habib kališnjikovom bukvalno izrešetao Bašića, Draginovića i Rahmanovića

Sabahudin Budo Habib, 48-godišnjak iz Donjeg Vakufa, jučer je u ovom gradu počinio strašan zločin kada je ubio tri osobe. On je ubio dvojicu uposlenika Uprave za šumarstvo SBK i radnika zaduženog za izvlačenje šumske građe.

Nastradali/Donji Vakuf

Sve se dogodilo kada je Habib zatečen u krađi drva. Trostruko ubistvo se dogodilo u naselju Sokolina nedaleko od Donjeg Vakufa. Sabahudin Habib je u žrtve pucao iz kalašnjikova, tako što ih je bukvalno izrešetao. Stradali su Ševko Draginović, Ferid Rahmanović i Omer Bašić. Iza ubijenih su ostale supruge i više djece.

Naoružani ubica se nakon zločina sakrio u šumi. Međutim, ubrzo se na licu mjesta pojavila specijalna jedinica MUP-a SBK koja je opkolila šumu, a samim tim i Habiba. Nakon toga su uslijedili telefonski pregovori sa Habibom, a dok su trajali pregovori policija nije mogla da dođe do tijela ubijenih ljudi.

Na licu mjesta se pojavio i Habibov brat koji ga je molio da se preda policiji i da okonča dramu. Nakon ubjeđivanja sa policijom koje je trajalo nekoliko sati, ubica je izašao iz šume sa podignutim rukama i nakon toga je uhapšen. Kod njega je pronađena automatska puška s kojom je izvršio ovo ubistvo.

Ševkinog brata koze “preusmjerile” na drugi put

Husein Draginović, inače brat ubijenog Ševke Draginovića, bio je zajedno s bratom neposredno prije same pucnjave. Husein je rekao kako je vidio da Habib vadi kalašnjikov i da puca u dvojicu muškaraca, dok je treći počeo da bježi. Međutim, on je dotrčao do njega i nakon toga ispalio jedan rafal u njega.

“Bio sam sa njima neposredno prije dolaska na mjesto ubistva. Moje koze su krenule u drugu stranu, kao da su znale šta će se dogoditi, pa sam i ja krenuo za njima. Inače me slušaju, ali ovaj put nisu. Tako su mi spasile život, jer bih vjerovatno i ja nastradao”, rekao je Husein Draginović za “Avaz”.

Draginović je dodao da je samo par minuta nakon toga čuo rafale u šumi. Iza njegovog brata je ostalo četvero djece.

“Jedan sin mu je na fakultetu u Zenici, dvije kćerke su udate, dok jedna još uvijek ide u školu. Šta će sada oni? Šta će sada porodica šumara iz Oboraca koji ima sedmero djece?”, rekao je Draginović za “Avaz“…

Mještani ovog naselja tvrde da su se na mjestu gdje je Habib sakupljao drva nalazila još trojica njegovih rođaka. Mještani tvrde da je prvi rafal na mjestu usmrtio Draginovića i Bašića, dok je Rahmanović pokušao pobjeći u pravcu sela prije nego što je i on pogođen. Osim Draginovića, u traktoru je bio još jedan radnik koji je bio zadužen za izvlačenje drva, ali je uspio na vrijeme da pobjegne ubici.

Iza ubijenih osoba ostalo četrnaestero djece

S obzirom da je u Donjem Vakufu postojala sumnja da ne bi došlo do osvete porodici ubice Habiba, bile su pojačanje policijske patrole u jučerašnjim satima. Iza Bašića je ostalo sedmero djece, a iza Rahmanovića troje. Bašićevo najstarije dijete ima 22 godine, dok najmlađe ima pet godina. Riječ je o nekadašnjem pripadniku Armije RBiH koji se hrabro borio za ovu zemlju. Kao što smo već naveli, Radinović je iza sebe ostavio četvero djece. Prema pisanju Avaza, ubica Sabahudin Habib živi u blizini mjesta gdje je napravio masakr.

Habib je nakon što se predao i nakon što je uhapšen, odveden u PU Travnik gdje je saslušan. Istražitelji su do kasno u noć prikupljali tragove na mjestu ubistva. Naređena je obdukcija ubijenih osoba, a također je saslušano nekoliko svjedoka.

Sabahudin Habib nelegalno sjekao šumu

Motiv za ovo trostruko ubistvo, prema još uvijek nepotvrđenim informacijama, jeste negodovanje Habiba koji je ranije izvršio nelegalnu sječu šume, te nije htio dozvoliti izvoz šumske građe. Nakon toga je pucao prema trojici nastradalih muškaraca.

U selu Sokolina inače živi manje od 100 ljudi, te se uglavnom radi o starijim osobama. Selo je prije rata imalo više od 90 kuća, ali sada ima svega 30. Inače, prije rata u selu se dogodila nezapamćena tragedija kada su poginula četiri brata.

“Dana 21.03.2017. godine oko 16:20 sati u mjestu Sokolina, općina Donji Vakuf, došlo je do upotrebe vatrenog oružja, kojom prilikom su smrtno stradale tri osobe. Radi se o dva službenika Kantonalne uprave za šumarstvo, F.R. rođen 1969. godine i O.B. rođen 1968. godine, te Š.D. rođen 1966. godine, osoba koja je bila angažovana za izvoz nelegalno posječenih stabala na tom području. Nakon upotrebe vatrenog oružja osumnjičeni S.H., rođen 1969. godine iz mjesta Sokolina, je pobjegao sa mjesta izvršenja krivičnog djela.

Službenici Jedinice za specijalističku podršku su angažovani kako bi ga lišili slobode, obzirom da je isti bio naoružan automatskom puškom. U međuvremenu ostvaren je telefonski kontakt sa osumnjičenim i otpočeli su pregovori kako bi se isti privolio da se preda službenicima policije.

Oko 18:50 sati osumnjičeni se predao, te je lišen slobode, a oduzeta mu je i automatska puška. Nad osumnjičenim se provodi kriminalistička obrada, a na mjestu izvršenja krivičnog djela otpočet je uviđaj, koji će pod rukovodstvom dežurnog kantonalnog tužioca, biti nastavljen tokom današnjeg dana”, navodi se u saopštenju MUP-a SBK.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh