ODGOVORNOST! - #ostanikuci - #ostanidoma
Crna hronika

BLAGA SANKCIJA ZA GRANIČNOG POLICAJCA: Emir Škaljo kažnjen sa 30 posto od plaće!?

Emira Škalju (31), graničnog policajca iz Zenice, koji je krivično procesuiran, između ostalog, i zbog nasilja nad maloljetnicom, Disciplinska komisija Granične policije (GP) BiH nedavno je sankcionisala tek novčanom kaznom u visini od 30 posto od osnovne mjesečne plaće u trajanju od pet mjeseci, otkriva “Avaz”.

Emir Škaljo - Avaz.ba

Narušavanje ugleda

Iako se radi o svojevrsnom skandalu, s obzirom na to da je zlostavljanje maloljetnice A. S., o čemu je “Avaz” pisao 2015. godine, uznemirilo bh. javnost, u Disciplinskoj komisiji naveli su da mu je izrečena maksimalna kazna propisana Pravilnikom o disciplinskoj odgovornosti policijskih službenika BiH!?

Da skandal bude još veći, Škaljo je zbog teže povrede službene dužnosti i narušavanja ugleda Granične policije blago kažnjen uprkos činjenici, kako su naveli u Disciplinskoj komisiji, da je uslovno osuđen za čak tri krivična djela!

“On je uslovno osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od jedne godine i šest mjeseci, koja se neće izvršiti ukoliko u roku od dvije godine ne počini novo krivično djelo. U skladu sa Zakonom, odnos prestaje i osoba automatski gubi status policijskog službenika kada joj je za krivično djelo izrečena pravosnažna kazna zatvora od šest mjeseci i više, što u konkretnom predmetu nije slučaj, jer je izrečena uslovna kazna”, pojasnili su u Disciplinskoj komisiji…

Dodali su da je on još pod suspenzijom s obzirom na to da rješenje Disciplinske komisije nije pravosnažno. Inače, Škalju je Tužilaštvo ZDK procesuiralo zbog krivičnog djela nasilničkog ponašanja i protupravnog lišenja slobode, jer je s maloljetnicom živio i u vanbračnoj zajednici, te je, kako smo objavili, djevojčicu držao zaključanu, pri tome joj nanoseći tjelesne povrede.

Žestoko nasilje

Također, “Avaz” je ranije objavio ispovijest maloljetne A. S., koja je, prema prijavi, bila žrtva njegovog višemjesečnog iživljavanja. Ona je navela da joj je u trećem razredu srednje škole “visio” u školi na svakom odmoru, ispraćao je i dopraćao, sve dok je nije pridobio da živi s njim. Kazala je da ispočetka nije bio nasilan, ali da je nakon nekoliko mjeseci krenulo sa šamarima, prijetnjama, ucjenama, a onda i žestokim nasiljem.

“Na kraju, sve je kulminiralo kada me teško pretukao, ugasio je dvije cigarete na mom licu, lomio me, udarao me puno. Doktori u bolnici konstatovali su mi gubitak sluha na jedno i oštećenje drugog uha, lomove ne brojim, samo želim da sve prestane”, ispričala je ona za “Avaz“, a isti iskaz dala je i policiji i Tužilaštvu ZDK…

Amidža mu federalni poslanik, a punac načelnik Uprave u GP

Emir Škaljo prije ovog krivičnog djela procesuiran je i zbog dilanja droge te je, uprkos tome, postao granični policajac.

Omer Škaljo: Poslanik SDA

Prema ranijem istraživanju Centra za istraživačko novinarstvo (CIN), Škaljo je zet načelnika Uprave za administraciju u Graničnoj policiji Mustafe Ovčine. Presuda za ovo krivično djelo, piše “CIN“, izbrisana je iz evidencije u januaru 2009. godine. Kako smo nezvanično saznali, Omer Škaljo, poslanik SDA u Predstavničkom domu Federalnog parlamenta, amidža je Emira Škalje.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh