Crna hronika

Čengić: “Za dženazu u Potočarima do sada identifikovano 28 žrtava genocida”

“Za zajedničku dženazu 11. jula ove godine u Potočarima do sada je identifikovano 28 žrtava genocida, odnosno toliko se porodica izjasnilo da žele ukopati posmrtne ostatke svojih članova porodice”, kazala je “Feni” glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH Lejla Čengić…

No image - Haber.ba

Prema njenim riječima, među 28 žrtava je pet maloljetnika. Ona ističe da će u narednom periodu identifikacije biti intenzivisane te da će ovaj broj od 28 žrtava sigurno biti veći.

Posmrtni ostaci žrtava koje će ove godine biti ukopane ekshumirani su u ranijem periodu iz masovnih grobnica Zeleni Jadar na području Srebrenice, Blječeva na području Bratunca, masovnih grobnica Kamenica, Liplje, Čančari i Kozluk na području Zvornika.

Čengić napominje da je riječ o sekundarnim, odnosno izmještenim masovnim grobnicama, što je uzrokovalo nekompletnost tijela i otežalo proces traženja i identifikacija posmrtnih ostataka.

“U Podrinje identifikacionom projektu (PIP) nalaze se posmrtni ostaci 65 žrtava koje su zvanično identifikovane, dakle i na temelju DNK analize i od porodica, ali zbog nekompletnosti posmrtnih ostataka porodice se još nisu odlučile za ukop”, navodi Čengić.

Također dodaje da se u PIP-u nalaze i posmrtni ostaci 168 žrtava, čiji su identiteti utvrđeni na temelju DNK analize i u narednom periodu porodice će biti pozvane na identifikaciju.

Čengić naglašava da je i ovdje, također, riječ o nekompletnim skeletima te da su se u nekim slučajevima porodice odlučile sačekati da se pronađu dijelovi tijela kako bi ih identifikovali i ukopali.

Ona pojašnjava da, ukoliko se naknadno pronađe i identifikuja dio skeleta za žrtve koje su već ukopane, radi se reekshumacija radi reasocijacije, odnosno kompletiranja skeleta.

“U PIP-u se nalaze posmrtni ostaci više od 900 žrtava koje će u narednom periodu biti reekshumirane i dodat će im se naknadno pronađeni i identifikovani posmrtni ostaci”, kazala je Čengić te dodala da je riječ o žrtvama genocida.

Prema njenim riječima, do sada je pronađena, identifikovana i ukopana 6.661 žrtva genocida. Kaže da je 230 žrtava genocida ukopano u lokalnim mezarjima prema željama porodica, a ostale žrtve ukopane su u Memorijalnom centru u Potočarima.

Prva kolektivna dženaza u Memorijalnom centru u Potočarima obavljena je 2003. godine, kada je u tri faze ukopano gotovo hiljadu žrtava, tačnije 969. U martu te godine ukopano je 600 žrtava, u julu 282 i u septembru iste godine 87 žrtava.

Te 2003. godine ukopan je najveći broj žrtava. Nakon toga, svake godine 11. jula, na kolektivnoj dženazi budu ukopani posmrtni ostaci ekshumiranih i identifikovanih žrtava genocida.

Najmlađa žrtva koja je do sada ukopana u Potočarima je novorođenče, djevojčica Muhić, a najstarija nana Šaha Izmirlić rođena 1901. godine.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh