ODGOVORNOST! - #ostanikuci - #ostanidoma
Crna hronika

BOSANSKI HOROR IZ 70-IH: Ubistvo koje ledi krv u žilama…

Za Šefku Hodžić već decenijama kažu da je najmonstruznija žena ubica s Balkana u historiji.

Šefika Hodžić - Screenshot

Njenom jezivom zločinu zbog koga je bila osuđena na smrt strijeljanjem prethodio je težak život s mužem pijancem, koji je svojevremeno izbacio iz kuće jer nije mogla zatrudnjeti, piše “Express“…

Vrijeme nakon Drugog svjetskog rata nije bilo povoljno za žene, naročito u siromašnim dijelovima zemlje, zabitim selima gdje nije bilo ni škole, pa tako ni Šefka iz sela Jusići u BiH nije završila ništa osim dvogodišnjeg tečaja opismenjavanja. Šefka se tako sa 17 godina udala za Nedžiba Hodžića 1960. godine.

Prve godine braka nisu bile nasilne, ali šest godina kasnije brak je za siromašan par postao pravi pakao. On se svaku večer opijao u lokalnoj gostionici i teturajući se vraćao ili sam ili bi ga donijeli. Kakav je brak bio govori i podatak da su ga jednom u selu pitali tuče li svoju ženu, na što im je Nedžib odgovorio: “A što vi svoju ne tučete?”.

Šefka se jednom pokušala ubiti, ali je vidio komšija i spriječio je. Međutim, istraumatizovana pritiskom sredine da mora postati majka Šefka se skroz pogubila i odlučila lažirati trudnoću tako što je ispod haljine nosila jastuk i tako hodala po selu. Nije imala nikakvu ideju šta će reći ljudima za devet mjeseci, ali je tako uspjela barem na neko vrijeme zaustaviti “neugodna” pitanja o tome kad planira postati majka.

Kako su mjeseci prolazili Šefka je postajala sve nervoznija, jer se po selu naveliko pričalo da će Šefka roditi.

Na kraju se u oktobru 1969. godine dogodila kobna večer kada je Šefka počinila najgori zločin tadašnje Jugoslavije. U isto vrijeme kada je Šefka glumila trudnoću njena prijateljica Alija Hasanović bila je trudna i početkom oktobra je trebala roditi. 6. oktobra u selu se održavala proslava i te su se večeri Šefka i Alija družile, a Alija joj je ispričala kako su pri kraju izgradnje svoje kuće.

Kasnije navečer Alija se nije vratila kući.

Dok su seljani tražili Aliju, selom se pronijela vijest da je Šefka rodila. Žene su se brzo okupile u Šefkinoj kući, a potraga za Alijom se nastavila. Šefku su zatekli kako leži u krevetu sva mokra, a naručju drži bebu. Nakon što su se sve okupile htjele su oprati bebu, ali su shvatile da je beba mrtva. Sutradan ujutro selo je ostalo u šoku, jer je pronađeno Alijino mrtvo tijelo u njivi – bila je izmasakrirana, trbuh joj je bio rasporen, a bebe nije bilo.

Nakon pronalaska tijela, istražitelji nisu znali otkud bi krenuli s istragom, a tijelo joj je prebačeno u Zvornik. Nikome nije bilo jasno ko bi mogao počiniti takav gnjusni zločin, a misteriju je uskoro riješio doktor patolog Milan Vušić. Istražnom sudiji je savjetovao da provjeri žene koje su na taj dan prijavile porod. Naime, Vušić je bio siguran da je zločin počinila neka žena koja nije mogla roditi, a jako je htjela dijete.

Istražitelji su vrlo brzo zakucali i na Šefkina vrata, i za nju je nakon ginekološkog pregleda utvrđeno da nije rodila. U maju 1970. godine Šefka je na Okružnom sudu u Tuzli osuđena na smrt strijeljanjem, ali je na kasnijem ponovljenom suđenju kazna smanjena na 20 godina zatvora.

Stručnjaci koji su se bavili njenim slučajem složili su se kako uzrok ovakvog zločina leži upravo u običajima jedne zajednice, odnosno činjenici da je živjela u društvu u kome je bio grijeh ako žena ne može roditi.

Nakon izlaska iz zatvora Šefka Hodžić je promijenila identitet, zna se da je jedno vrijeme živjela u Srbiji, a nakon toga joj se gubi svaki trag.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh