ODGOVORNOST! - #ostanikuci - #ostanidoma
Crna hronika

MUP ZHK o slučaju Mile Solde: “Nema dokaza da je 17-godišnjak pretučen”

Povodom brojnih medijskih napisa i nezadovoljstva pretučenog Mile Solde iz Širokog Brijega iz MUP-a Zapadnohercegovačkog kantona (ZHK) danas su se oglasili saopštenjem za javnost o ovom slučaju.

No image - Haber.ba

Kako se navodi u saopštenju, zbog nezadovoljstva roditelja maloljetnog Mila Solde radom Policijske uprave Široki Brijeg i uočenih određenih propusta u radu te uprave, MUP ZHK formirao je tim za postupanje koji, na osnovu do sada saslušanih svjedoka i provedenih ostalih dokaznih radnji, nije utvrdio da postoje indicije ni osnovi za sumnju da je nad Milom Soldom počinjeno određeno krivično djelo, piše “Faktor“…

Proveli brojna vještačenja

Mile Soldo (17) teško je povrijeđen u oktobru prošle godine na rođendanskoj zabavi u Širokom Brijegu. Pronađen je s teškim povredama glave na igralištu pokraj vikendice gdje su maloljetnici slavili rođendan. U bolnici je završio s frakturom vilice, nosne sluznice, dislokacijom vilice, polomljenim zubima i teškim potresom mozga. Mile i njegovi roditelji sve od tada tvrde da je pretučen na rođendanskoj zabavi, ali se Mile ničega s te zabave ne sjeća.

S druge stranE, policija slučaj vodi kao nezgodu. Osobe s rođendana tvrde kako je na mladića pao gol, međutim, prema mišljenju brojnih drugih, povrede upućuju na to da je gol na mladića trebao pasti nekoliko puta da bi mu zadao tako teške povrede.

Iz MUP-a ZHK navode kako su do sada provedena vještačenja alkohola i narkotika u krvi povrijeđenog Solde, zatim medicinsko vještačenje, vještačenje mobilnih aparata i SIM kartica radi utvrđivanja bioloških tragova, a napravljen je i listing dolaznih i odlaznih poziva. Također, MUP ZHK osigurao je službeno vozilo za Mileta, koji je zajedno s roditeljima odvezen u Tuzlu, gdje ga je u UKC-u pregledao vještak sudske medicine.

“Vještak je sačinio nalaz i mišljenje, ali rezultate ovog kao i rezultate ostalih vještačenja, radi zaštite potpunog i pravilnog utvrđivanja činjenica i okolnosti oko ozljeđivanja Mile Solde, kao i radi zaštite njegovih interesa kao maloljetnika, još nije moguće objaviti”, navode iz MUP-a ZHK.

Dodaju kako je u ovom predmetu saslušano više od 80 svjedoka, a na osnovu njihovih izjava i do sada provedene kriminalističke obrade, izvršena je cjelokupna analiza događaja, te je utvrđen hronološki slijed događaja od dolaska Solde na zabavu, pa sve do odvoženja u Dom zdravlja Široki Brijeg.

Istraga se nastavlja

“Do sada, prije svega iz izjava saslušanih svjedoka, sudionika rođendanske proslave ne proistječu indicije niti je iz ostalih provedenih dokaza utvrđeno da postoje osnovi za sumnju da je nad Milom Soldom počinjeno određeno kazneno djelo, radi čega Tužilaštvu ZHK nije podnesen izvještaj o počinjenom krivičnom djelu protiv poznatog ili nepoznatog počinioca”, navedeno je u saopštenju MUP-a ZHK.

Iz MUP-a navode kako njihov tim radi pod nadzorom postupajućeg kantonalnog tužioca, te da nastavlja provoditi daljnje radnje i prikupljati dokaze s ciljem konačnog rasvjetljavanja tog događaja.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh