ODGOVORNOST! - #ostanikuci - #ostanidoma
Crna hronika

U Mostaru se zatvaraju prodavnice od 16:30 sati zbog straha od pljački!

Pljačke prodavnica ili kladionica u Mostaru postale su svakodnevica. Sigurno stanje u gradu je daleko od onog od prije nekoliko godina. Iako je posljednjih sedmica uhapšeno ili identifikovano nekoliko osoba koje se dovode u vezu s pljačkama, stanje nije bitnije promijenjeno.

Mostar /pljačka - Fokus

Zbog svega navedenog, veći broj prodavnica odlučio je uvesti dodatne mjere kako bi smanjile mogućnost pljačke. Tako su u jednom velikom trgovačkom lancu rekli kako su dobili naređenje da vrata prodavnice zaključavaju nakon 16.30 sati, odnosno, u vrijeme kada se spušta mrak, a sve u cilju smanjenja mogućnosti pljačke, piše “Večernji“…

“Već nekoliko puta su nas opljačkali. Sada jedna radnica stoji pored vrata nakon 16.30 sati i pušta kupce u prodavnicu. Vrata su zaključana, vidljivo je kako kupci osjećaju nelagodu, ali više ne znamo šta bismo poduzeli da povećamo stepen sigurnosti”, rekle su radnice sa kojima su razgovarali.

Mnoge od njih doživjele su velike stresove zbog pljački, a neke su čak davale otkaz u strahu od novih napada.

“Kada vam neko uđe s nožem u trgovinu i traži novac, nikada ne znate dokle je ta osoba spremna ići. Uvijek se pitate hoće li vas neko ubiti ili raniti nožem zbog 20 ili 100 KM. Nadamo se kako će policija efikasnije raditi svoj posao u budućnosti, kako će se smanjiti broj pljački i kako će sigurnosno stanje biti bolje nego što je to sada slučaj”, kažu sagovornice.

S druge strane, sagovornici iz policije ističu problem nedostatka policajaca s kojim se suočavaju. Dodaju kako političke blokade ne dopuštaju prijem novih policijskih službenika.

“Možda bismo u nekim segmentima mogli učiniti određene pomake kako bismo više bili na ulici i kontrolisali stanje. Ipak, nedostatak ljudi je najveći problem kada pričamo o tome. Nadamo se kako će uskoro biti prevladani neki problemi i kako ćemo popuniti radna mjesta koja već mjesecima i godinama stoje prazna”, govore sagovornici iz MUP-a HNK-a.

Na kraju, to što oni govore ne zanima mnogo one koji se suočavaju s opasnosti od pljačke i napada. Odgovorni u što kraćem roku moraju poduzeti određene korake kako bi se stanje popravilo.

“Zaključavanje prodavnica čim se smrači pokazuje kakva je stvarna sigurnosna slika u Mostaru. To je pokazatelj i kupcima u kakvim uslovima se radi. Niko od toga nema koristi, samo se povećava strah kod ljudi”, zaključuju sagovornice, radnice prodavnica.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh