Crna hronika

Doktori KCUS-a o smrti bebe: Došlo je do odvajanja posteljice koje se nije moglo spriječiti

Povodom teksta objavljenog 15. januara u “Dnevnom avazu”, pod naslovom “Još jedna beba umrla na Jezeru”, saopštenjem za javnost oglasili su se doktori Pedijatrijske i Ginekološko-akušerske klinike Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS).

KCUS - Faktor

“Iznenađeni činjenicom da se dovodi u sumnju stručnost i rad doktora i osoblja Pedijatrijske i Ginekološko-akušerske klinike, obavještavamo javnost sljedeće:

U četvrtak, 12.1.2017. godine na Ginekološko-akušersku kliniku primljena je trudnica sa rizičnom trudnoćom, koja je veći dio trudnoće bila pod internističkim nadzorom, te je koristila terapiju za regulaciju povišenog krvnog pritiska. Došlo je do komplikacije abrupcije posteljice (prijevremeno odvajanje posteljice od zida materice), koja je, nažalost, rezultirala smrću fetusa”, navodi se u saopštenju doktora KCUS-a, piše “Faktor“…

Dodaju kako se spomenuta komplikacija javlja u otprilike jednom na 200 porođaja te da životno ugrožava stanje i fetusa i majke, a nastaje naglo i bez prethodnih klinički primjetnih znakova. U najčešćem broju slučajeva ova komplikacija povezana je sa povišenim krvnim pritiskom, kao što je bio slučaj i kod trudnice o kojoj je riječ.

“U interesu majke, hitno je urađen carski rez, te na taj način spriječene dalje komplikacije, čak i mogući smrtni ishod porodilje”, navodi se u saopštenju iz KCUS-a.

U nezvaničnom razgovoru pojedini uposlenici Pedijatrijske klinike su nam kazali kako su već duže vrijeme pod pritiskom zbog plasiranja negativnih i neprovjerenih informacija u medijima što, kako kažu, utiče na njihov svakodnevni posao.

“Ovim se uznemirava javnost, a medicinsko osoblje izlaže pritisku tako da im se smanjuje mogućnost da slobodno rade i djeluju. Ovo jeste svojevrsni mobing uposlenika KCUS-u, čime se posredno ugrožava i kvalitet usluge prema pacijentu”, kaže jedan od sagovornika.

Podsjećaju da se nedavno u medijima pojavila slična priča o smrti djece na KCUS-u koja kako kažu, nije tačna, te je uznemirila uposlenike ove zdravstvene ustanove, ali nažalost i pacijente. U KCUS-u ističu i ovog puta kako je njihov donedavni kolega dr. Dragan Đokanović, koji je svojevoljno napustio Klinički centar, iskorišten u medijima kako bi “ocrnio” KCUS.

“Javnost treba znati kako radimo, naš rad treba biti transparentan, ali nažalost u posljednje vrijeme se vrši ogroman pritisak na nas i plasiraju se neistinite ili poluprovjerene informacije. Šta je poenta toga? Takvo što ne doprinosi niti pobošanju našeg rada, niti javnost ima koristi od takvih dezinformacija, naprotiv. Svako treba biti odgovoran za ono što radi, pa tako i oni koji plasiraju nešto javnosti. Ukoliko je to isključivo negativna priča, koja pri tome nije baš zasnovana na istini, onda se stvara panika. Kome to treba? Pacijentima sigurno ne”, navodi sagovornik sa Pedijatrije.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh