Crna hronika

POJAVILA SE NEIZLJEČIVA BOLEST: Mačja sida hara regionom!

Veterinari u Sarajevu sve češće dijagnostikuju FIV – “mačju sidu”, virusnu bolest mačaka uzrokovanu virusom mačje imunodeficijencije koji pripada istoj grupi retrovirusa kao i HIV virus koji uzrokuje AIDS ili sidu kod ljudi.

Advertisements

Prema još uvijek nepotpunim podacima, tokom ove godine evidentirano je oko 300 slučajeva, od čega u posljednja dva mjeseca pedesetak.

Kako saznaje “Aura” najveći postotak “mačje side” evidentiran je na Dobrinji i Alipašinom polju u Sarajevu.

Liječe se takozvanom “pomoćnom terapijom“, ali im nema izliječenja.

FIV inficira ćelije imunog sistema – bijele krvne ćelije, uglavnom limfocite, što dovodi do postepenog opadanja funkcije imunog sistema. Prvih sedmica nakon infekcije, virus se razmnožava i može da izazove blage simptome bolesti kao što je blaga groznica i naduvenost limfnih čvorova.

Obično su ovi simptomi toliko blagi, da prođu neopaženo. Pojačano razmnožavanje virusa najčešće se dešava nekoliko godina nakon infekcije – od 2 do 5 godina, što dovodi do progresivnog oštećivanja imunog sistema

Prvi znaci “mačje side” je nagli gubitak težine, uvećani limfni čvorovi, te upaljene desni i usta… Neke mačke i podivljaju, jer virus može da utiče na mozak.

Kada je mačka zaražena FIV, infekcija je permanentna – virus ne može da se eliminiše, i virus je prisutan u pljuvački zaražene mačke.

Najčešći način prenošenja sa jedne mačke na drugu je preko ujeda, tako što pljuvačka zaražena virusom uđe pod kožu mačke. Virus ne može dugo da preživi van tijela mačke i lako se ubija običnim dezinfekcionim sredstvima. Veoma rijetko, virus može da se širi i neagresivnim kontaktom između mačaka – npr. međusobnim čišćenjem, sa majke na mačiće, preko transfuzije krvi.

Iako vlasnici mačaka nerado pričaju o tegobama njihovih ljubimaca, sarajevskom Dobrinjom se proširila vijest o “mačjoj sidi”.

Ljudi čak bježe i od njene vlasnice jer su u strahu da ne dobiju sidu.

Portal “Aura” je kontaktirao Amara Popovića, vlasnika privatne Veterinarske stanica “Mr. Pet” iz Sarajeva.

Na pitanje koliko je “mačija sida“ opasna za čoveka i može li se njen virus prenijeti na ljude – odgovorio je sljedeće:

“FIV virus je strogo specifičan za mačke i ne postoji mogućnost da mačka inficira čoveka. Razvoj bolesti je dugotrajan i veoma sličan razvoju AIDS kod ljudi. Virus postupno uništava imuni sistem životinje i otvara prostor raznim drugim infekcijama koje na kraju dovedu do smrti životinje”, kazao je Amar Popović i dodao:

“Sa ovim oboljenjem mačke mogu živeti godinama, ali pod uslovom da se virus na vreme otkrije i bolest dijagnostikuje. Uključuje se tzv “pomoćna terapija” koja bolesnoj mački jača imunitet. Životne prognoze zavise od stadija bolesti. Ukoliko se FIV rano otkrije, može da prođe dosta vremena pre nego što se razviju klinički simptomi, a ne moraju ni sve inficirane mačke da razviju sindrom imunodeficijencije. Infekcija je permanentna, ali mnoge inficirane mačke vode kvalitetan i dug život”.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh