Crna hronika

Protiv komesara Ćosića podneseno desetak krivičnih prijava zbog zloupotrebe službenog položaja

Iz Tužilaštva Kantona Sarajevo za novinsku agenciju Patria potvrdili su da su zaprimili više prijava protiv policijskog komesara MUP-a KS Vahida Ćosića.

Vahid Ćosić - Faktor.ba

“Formirani su predmeti, koji se nalaze u fazi provjera navoda iz prijave. Dakle, provjeravaju se navodi iz prijave, kako bi se utvrdilo da li ima elemenata krivičnog djela ili odgovornosti”, kazala je za “NAP” Azra Bavčić, portparolka Tužilaštva KS.

Protiv komesara Ćosića, do sada je podneseno desetak krivičnih prijava u kojima ga uposlenici MUP-a Kantona Sarajevo optužuju za zloupotrebu službenog položaja i ovlasti.

Inače, iz Tužilaštva KS danas je izdato i saopštenje za javnost nakon što je glavna kantonalna tužiteljica Dalida Burzić održala sastanak s neformalnom grupom studenata psihologije, kolega dvije studentice Selme Agić i Edite Malkoč kojih je automobilom pregazio Sanjin Sefić 10. oktobra navečer, a od zadobijenih povreda obje su preminule. Sefić je naredno jutro pobjegao iz BiH. Ćosić je kazao da je u Tužilaštvo KS upućeno 18 prijava protiv Sefića što je demantovano iz ovog tužilaštva.

“MUP KS je u periodu od 2008. do 2010. godine Tužilaštvu dostavio osam službenih prijava protiv Sanjina Sefića. Dvije se odnose na period Sefićevog punoljetstva, a šest za vrijeme dok je bio maloljetnik.

U predmetu koji je formiran, a po prijavi MUP-a KS, broj KU: 5502/10, Tužilaštvo KS podiglo je optužnicu protiv Sanjina Sefića zbog krivičnog djela napad na službenu osobu u vršenju poslova sigurnosti. Općinski sud u Sarajevu oglasio ga je krivim i izrekao uslovnu presudu. Na ovu presudu, Tužilaštvo je uložilo žalbu.

U drugom predmetu, formiranom po prijavi MUP-a KS broj KU: 3562/10 obustavljena je istraga, budući da MUP KS nije dostavio kvalitetne dokaze da je Sanjin Sefić počinio krivično djelo ugrožavanje sigurnosti.

U preostalih šest predmeta, koji su formirani nakon zaprimljenih prijava MUP-a KS, pod brojevima KU: 145/08, 357/08, 3320/08 ,3408/08 ,6095/08 i 2076/08, nadležni sud je Sanjinu Sefiću izrekao mjere predviđene za maloljetne izvršioce krivičnih djela”, saopšteno je iz Tužilaštva KS.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh