Crna hronika

Ročište u slučaju “Dženan Memić”: Alisa Mutap tvrdi da ima epilepsiju od koje zaboravlja

U Kantonalnom sudu Sarajevu održano je ročište na kojem se sudi Ljubi i Bekriji Seferoviću koji su izazvali saobraćajnu nesreću nakon koje je preminuo 22-godišnji Dženan Memić.

Dženan Memić - Source.ba

Advertisements

Pred sudijom Igorom Todorovićem danas je dala svoj iskaz Dženanova djevojka Alisa Mutap koja je bila s njim kobnog 8. februara u kojem je Dženan stradao, a koja je u nesreći zadobila lakše tjelesne povrede.

Dženanova djevojka Alisa Mutap je na suđenju ispričala da je taj dan provela s prijateljicom Zerinom, ali da je navečer primila nekoliko poziva od Dženana te da se s njim našla oko 21.00 sat kod MUP-a na Ilidži. Odatle su se, kako navodi Alisa, automobilom uputili na Vidikovac, a zatim i na picu kod Mahira. Kako je bila gužva na tim mjestima, par se vratio u Veliku aleju.

Parkirali su kod hotela Case Grande, te izašli iz automobila da prošetaju. Noć je bila mirna, navodi Alisa, a kada se u jednom trenutku okrenula da upita nešto Dženana, primijetila je njegov trzaj. Alisa navodi da se nakon toga više ničeg ne sjeća.

Alisa je, također, navela da je tu noć provela na KUM-u, a da je naredno jutro provela u razgovoru s roditeljima koji su joj rekli da je policiji dala iskaz kako ih je udarilo auto.

Tu noć Alisa je zadobila povrede glave, prsta i ramena. Na upit kantonalnog tužioca da li se sjetila nekog događaja od te večeri, Alisa je navela da se dva dana kasnije sjetila da dok je ležala na ulici da je pored nje prošlo vozilo tamnozelene boje.

U kom pravcu se vozilo kretalo, Alisa navodi da joj nije poznato, kao i ostali događaji od te večeri.

Na ovom suđenju prisustvovao je i otac Dženana Memića Muriz Memić čiji je zastupnik zatražio od suda da pozovu i njega da iskaže svoje prijedloge, a nakon iskaza Alise Mutap, njihov zastupnik je zatražio da se prekine glavni pretres jer Tužilaštvo i oštećeni nisu na istoj strani. Kako je naveo advokat, u njegovoj karijeri se to nikada nije dogodilo.

Na današnjem ročištu svjedočio je istražitelj MUP-a KS-a Šalaka Admir koji je ispričao kako su otkrili da su Ljubo i Bekrija Seferović osumnjičeni za ovaj slučaj.

Šalaka je ispričao da su najprije provjerili videonadzore u blizini hotela Case Grande ispred kojeg se dogodio ovaj tragični slučaj. Videonadzor su pronašli na kuvajtskoj rezidenciji, te na kući folk pjevača Šerifa Konjevića. Na oba snimka, lošije kvalitete, vidjeli su tamni kombi kako se udaljava iz pravca nesreće minutu nakon što se nesreća dogodila.

Također, Šalaka je naveo da su iz njegovog odjeljenja obilazili kuće koje se nalaze u blizini mjesta nesreće kako bi došli do svjedoka, te da su dva mladića koja žive u neposrednoj blizini hotela Case Grande začula tup udarac, a zatim vidjeli kombi kako se udaljava iz pravca Ilidže.

Osim tragova krvi, na mjestu nesreće pronađeni su i ostaci lijevog žmigavca i fara koji su u MUP-u KS-a naknadno sastavljeni kako bi se ustvrdilo o kojem vozilu je riječ, i nakon čega su utvrdili da se radi o vozilo VW kombi.

Istražitelji su naknadno saznali da se u blizini mjesta nesreće nalazi romsko naselje, te da su provjerili kako je Ljubo Seferović u njega često svraćao ovim kombijem. Seferovića su, kako kaže Šalaka, tražili zato što su smatrali da je on potencijalni osumnjičeni ili svjedok događaja.

Šalaka je naveo da su tada saznali da Seferović ne boravi u Sarajevu, već da se uputio u Banju Luku, zbog čega su oni pokrenuli istražni postupak kako bi ga pronašli, ali Seferovića nisu našli ni u Banjoj Luci ni u Prijedoru.

Ljubo Seferović je optužen za teško krivično djelo protiv sigurnosti javnog saobraćaja i za krivično djelo neukazivanja pomoći osobi povrijeđenoj osobi u saobraćajnoj nesreći. Za ove optužbe Seferović se izjasnio da nije kriv. Njegov otac Bekrija Seferović koji se brani sa slobode izjasnio je također da nije kriv za krivično djelo sprečavanje dokazivanja.

Tužilaštvo KS-a prvobitno je otvorilo istragu o ubistvu, a u augustu je prekvalificiralo djelo u teško krivično djelo protiv sigurnosti javnog saobraćaja.

Na narednom ročištu svjedočit će službenici iz Koordinacije policijskih tijela, te službenici Policijske uprave Ilidža koji su se prvi zatekli na licu mjesta.

Suđenje će se održati 2. novembra s početkom u 10:00 sati, navodi se u saopštenju Kantonalnog suda u Sarajevu.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh