Crna hronika

Inspekcija potvrdila: Preminule bebe u SKB Mostar bile zaražene bakterijom

Federalna uprava za inspekcijske poslove izvršila je, 26. i 27. septembra ove godine, inspekcijski nadzor u oblasti zdravstvene inspekcije u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar, a predstavka se odnosila na slučaj smrti nedonoščadi na Odjelu za intezivno liječenje i neonatologiju Klinike za dječje bolesti.

SKB Mostar - Facebook

Advertisements

U saopštenju za javnost navodi se da je izvršen uvid u dostavljenu medicinsku dokumentaciju za osam nedonoščadi, a federalni zdravstveni inspektori će (shodno zakonskoj regulativi i u okviru nadležnosti) poduzeti zakonom propisane mjere, te će o utvrđenom u toku inspekcijskog nadzora biti obaviješteno nadležno tužiteljstvo, piše “Jabuka“…

Ističe se da je inspekcijskim nadzorom konstatirano da su sve bebe – nedonoščad smještene na Odjel za intenzivno liječenje u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar.

“U toku boravka na Odjelu za intenzivno liječenje dolazi do pogoršanja zdravstvenog stanja nedonoščadi te se na osnovu kliničke slike ordinira odgovarajuća antibiotska terapija i uzimaju uzorci na hemokulturu. Nakon ponovljenih nalaza hemokulture, kod svih nedonoščadi koja su smještena na tom odjelu izolovana je bakterija Klebsiella pneumoniae (sloj ESBL), a u jednom slučaju iz nalaza brisa vrha katetera izolovana je Klebsiella pneumoniae. Pored provedene antibiotske terapije, četvero nedonoščadi je umrlo, a četvero nedonoščadi (koje je imalo sličnu kliničku sliku uz pojavu simptoma sepse) je izliječeno”, navodi se.

“Inspektorima su za vrijeme nadzora predočene uputnice za Odjel za patologiju radi vršenja obdukcije za umrlu nedonoščad. Od četvero umrle nedonoščadi, uz pristanak i na zahtjev roditelja, izvršena je obdukcija jednog novorođenčeta, te se čeka nalaz obdukcije koji treba biti dostavljen federalnim zdravstvenim inspektorima.

Federalni zdravstveni inspektori izvršili su 4. oktobra uvid u protokole i prijave u Zavodu za javno zdravstvo HNK Mostar te konstatovali da je Zavod 27. septembra 2016. godine zaprimio osam prijava bolničke infekcije koje je ispunio ordinirajući liječnim Odjela za neonatologiju i intezivno liječenje Sveučilišne kliničke bolnice Mostar, prema Pravilniku o uslovima i načinu provođenja mjera za sprječavanje i suzbijanje bolničkih infekcija na Obrascu broj 1 koji je nepotpun u smislu da nedostaju podaci koji se odnose na dijagnozu, terapiju, ishod, datum smrti i napomene bolničke komisije. Prema istom pravilniku (na Obrascu 2 – uzročnici bolničke infekcije) pod tačkom 6 zaokružena je Klepsiella spp. na svih osam prijava”, ističe se.

“Inspekcijski nadzor u oblasti zdravstvene inspekcije izvršen je na osnovu pismenog zahtjeva Ministarstva zdravstva, rada i socijalne zaštite Hercegovačko-neretvanskog kantona, a Federalna uprava za inspekcijske poslove izvršila ga je zajedno sa kantonalnom sanitarnom inspektoricom koja je vršila inspekcijski nadzor iz oblasti koju kontroliše sanitarna inspekcija na Odjelu za intezivno liječenje i neonatologiju u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici u Mostaru”, navodi se u saopštenju.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh