Crna hronika

Lukavac: Zlataru oduzet nakit vrijedan 15.000 KM jer nije mogao dokazati porijeklo viška robe

Službenici Uprave za indirektno oporezivanje su u nekoliko odvojenih akcija oduzeli raznu robu u vrijednosti 53.500 KM.

Advertisements

Službenici Grupe za sprečavanje krijumčarenja i prekršaja iz Regionalnog centra Tuzla, postupajući po informaciji MUP TK izvršili su provjeru prometa i porijekla robe u obrtničko-zanatskoj radnji u Lukavcu. Tom prilikom je pronađeno 67 komada nakita koji svojim izgledom asociraju da se radi o plemenitom metalu ,,zlatu“ ukupne težine 216,1 gram, čija je vrijednost procjenjena na 15.000 KM. Vlasnik nije mogao dokazati porijeklo viška robe zatečene u prometu. Roba je privremeno oduzeta, a vlasnik je prihvatio odgovornost za počinjeni prekršaj i novčano je kažnjen u iznosu 3.000 KM, piše “Tuzlanski“…

Vršeći redovnu kontrolu prometovanja akcizne robe na zelenoj pijaci – tržnica u Brčko Distriktu, službenici Grupe za sprečavanje krijumčarenja i prekršaja iz Regionalnog centra Tuzla, uočili su veću količinu akcizne robe. Na improvizovanim štandovima uočena je veća količina sitno rezanog duhana, ručno punjene cigarete kao i paklice orginalnih cigareta raznih tvorničkih marki sa akciznim markicama Republike Makedonije, kao i paklice na kojima nisu uopšte postojale akcizne markice. Prilikom provjere na prodajnom mjestu nisu zatečene lica – vlasnici robe. Ukupna vrijednost oduzete robe se procjenjuje na 12.000 KM, a protiv NN počinioca bit će podnešen Zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka kod nadležnog suda u Brčkom.

Ovlaštena službena lica Grupe za sprečavanje krijumčarenja i prekršaja iz Regionalnog centra Tuzla na osnovu Radnog naloga izvršili su provjeru indirektnih poreza kod pravnog lica u Gradačcu. Prilikom izvršenih provjera i popisa robe, te uvidom u knjigovodstvenu dokumentaciju i skladišnu listu utvrđeno je odstupanje u količini robe. Tom prilikom je pronađena roba stranog porijekla bez odgovarajuće dokumentacije i to: patike “ADIDAS” 305 pari i patike “NIKE” 228 pari. Ukupna vrijednost privremeno oduzete robe je 20.000 KM.

Prilikom provjera PMV-a, u dva odvojena slučaja na graničnom prijelazu Orašije i u carinskoj ispostavi Tešanj, službenici Grupe za suzbijanje krijumčarenja i prekršaja regionalnog centra Tuzla otkrili su raznu robu koja nije bila prijavljena nadležnim carinskim organima. Ukupna vrijednost privremeno oduzete robe je 5.500 KM.

Protiv počinioca opisanih nezakonitosti, shodno odredbama Zakona o carinskim prekršajima BiH, pred nadležnim sudom, bit će podnesen zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh