Crna hronika

Tužilaštvo BIH: Lišeno slobode osam osoba u akciji kodnog naziva “Kruna”

Postupajuća tužiteljica sa timom suradnika, nalazi se na terenu u Banja Luci gdje koordinira rad više desetina policijskih službenika MUP-a RS koji provode akciju.

Tužilaštvo BiH - Twitter

Predmet kodnog naziva “Kruna“, odnosi se na opsežnu istragu oko nedopuštene trgovine idetitetima građana BiH i falsifikovanja javnih isprava Bosne i Hercegovine za potrebe pripadnika organiziranih kriminalnih skupina iz drugih europskih zemalja.

U koordiniranoj akciji, policijski djelatnici Ministarstva unutarnjih poslova Republike Srpske, rano jutros su po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju locirali i na području Banja Luke, Gradiške i Sanskog Mosta, stavili pod nadzor, priveli i lišili slobode ukupno osam osoba.

Osumnjičenima se na teret stavlja da su još od mjeseca svibnja / maja 2013. godine, na području grada Banja Luke i općina Gradiška i Srbac, te šireg područja zapadne i sjeverne Bosne i Hercegovine, protivno odredbama Konvencije Vijeća Europe o zaštiti pojedinaca glede automatske obrade osobnih / ličnih podataka i protivno zakonima Bosne i Hercegovine neovlašteno vršili prodaju osobnih podataka državljana Bosne i Hercegovine koji su zakonom zaštićeni.

Prema prikupljenim dokazima, osumnjičeni su osobne podatke sadržane u osobnim/ličnim kartama i putovnicama kao javnim ispravama i drugim javnim evidencijama podataka, prodavali njima poznatim inozemnim državljanima, za potrebe izrade krivotvorenih dokumenata, sa stvarnim podacima a koje su koristili pripadnici kriminalnih skupina i klanova iz Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Slovenije i Bugarske, a koji se dovode u vezu sa izvršenjem najtežih kaznenih djela iz oblasti organizovanog kriminaliteta.

Na taj način, počinjenom zloupotrebom, pravljeni su osobni dokumenti sa stvarnim podacima bh građana a kojima su se koristili počinitelji najtežih kaznenih djela. U okviru aktivnosti, lišena je slobode i jedna službenica policijskih struktura, osumnjičena da je pomagala u izradi i dobijanju ovakvih dokumenata.

Navedenim nezakonitostima osumnjičeni su stekli nezakonitu imovinsku korist u iznosima od više desetina hiljada konvertibilnih maraka, te nanijeli ogromnu štetu građanima BiH čiji su podaci zloupotrijebljeni.

Paralelno sa lišenjem slobode, u toku su pretresi na deset lokacija u Bosni i Hercegovini, dok se po molbama Tužilaštva Bosne i Hercegovine, aktivnosti pretresa i lišenja slobode na području Hrvatske i Slovenije koordiniraju sa USKOK-om i Specijalnim tužilaštvom za organizovani kriminal Republike Slovenije.

Tužilaštvo BiH, zajedno sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Srpske, provelo je dugotrajne i temeljite istražne mjere i radnje predviđene Zakonom o kaznenom postupku BiH i prikupilo dokaze o odgovornosti osumnjičenih.

Tužilaštvo BiH zajedno sa partnerskim agencijama nastavlja intenzivnu borbu protiv svih oblika kaznenih djela organizovanog i cyber kriminala, a provedena akcija kodnog naziva “Kruna“ predstavlja najsloženu akciju koja obuhvata kaznena djela organizovanog i cyber kriminala na nivou Bosne i Hercegovine.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh