Crna hronika

Konjic: Više od 100 pacijenata javilo se zbog trovanja

Više od 100 ljudi javilo se u Opštu bolnicu u Konjicu sa simptomima trovanja.

Bolnica u Konjicu - Nezavisne.com

Iako se doktorima za pomoć od srijede do petka obratio alarmantan broj osoba, epidemiolozi kažu da su zabilježili 17 slučajeva koji bi se mogli povezati s virusnim tegobama, pišu “Nezavisne“…

Većina pacijenata se javila zbog bolova u stomaku, dijareje i povraćanja.

“Doktori i epidemiolozi iz konjičke bolnice uvjeravaju da se ne može govoriti o bilo kakvom trovanju ili epidemiji jer nema nikakvih poveznica između osoba koje su se javile”, rekle su Jasminka Brkan, pomoćnica direktora za primarnu zdravstvenu zaštitu Opšte bolnice u Konjicu, i Armina Lazarević, epidemiolog.

“Radi se o virozama koje se javljaju u ovo doba godine. Trenutno vršimo analize kako bismo vidjeli što je uzrok”, rekla je Brkanova.

Lazarevićeva smatra da je najvjerovatnije riječ o rota virusu te da se vrše analize, nakon kojih će se moći govoriti detaljnije o svemu. Istakla je da se ne može govoriti ni o kakvoj epidemiji.

“Nemamo čak ni slučajeve iz iste porodice”, rekla je Lazarevićeva i dodala da su je i kolege u Mostaru obavijestile o nekoliko sličnih slučajeva.

Iz Federalne uprave Civilne zaštite (FUCZ) naveli su da su se u konjičku bolnicu javila 24 pacijenta sa simptomima trovanja.

Majda Kovač, portparol FUCZ, rekla je da ni oni još nemaju naznake šta je uzrok trovanja.

“Budući da za analizu vode treba više vremena, u Opštoj bolnici Konjic ne mogu sada sa sigurnošću reći šta je uzrok problema. Može biti sezonska viroza, trovanje hranom, voćem ili povrćem”, rekla je Kovačeva.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh