Crna hronika

Izvlači novac iz džepa naivnih: Novi prevarant ordinira sarajevskim ulicama

Građani prevaranta opisuju kao visokog, tamnoputog muškarca sa bradom. Građanima tražio novac kako bi se mogao vratiti kući u Veliku Kladušu. Najčešće se može sresti na frekventnim lokacijama, tramvajskim stanicama i ispred vjerskih objekata, te tržnih centara

prodaja čestitki - Faktor

Na sarajevskim ulicama pojavio se novi prevarant, koji već više od mjesec ordinira na području grada. Zasad još uvijek nepoznati muškarac, na račun svoje navodne životne tragedije, traži i uzima novac od Sarajlija za povratak kući u Veliku Kladušu, piše Faktor.

Bez prijave policiji

Kako se moglo čuti od prevarenih ljudi, muškarac prvo uoči svoju potencijalnu žrtvu, nakon čega uzima mobitel u ruke i simulira telefonski razgovor sa nekim nepoznatim sagovornikom. Prevarant tada prilazi “pikiranoj” osobi, kako bi mogla čuti razgovor, te svom navodnom sagovorniku priča kako je dobio posao u Sarajevu, gdje je došao da bi počeo raditi, ali da je prevaren. U tom razgovoru, nadalje, govori da mu je poslodavac kazao da je neko drugi u međuvremenu dobio njegovo radno mjesto i da ima samo pet maraka u džepu, zbog čega se ne može vratiti kući u Krajinu.

Kako bi dobio naklonost posmatrača, muškarac počinje plakati na telefon, moleći sagovornika da mu nađe smještaj u Sarajevu, jer nema gdje ni prenoćiti. Zatim priča kako mu je supruga navodno nedavno umrla i da je dvoje djece ostavio kod ujne, a nerijetko spominje i kako će se „baciti pod auto“. Nakon toga, građanima koji su zadobili njegovu pažnju, prilazi i moli ih da mu daju novac.

Članovi društvene mreže Facebook su na određenim grupama prenijeli svoja iskustva i ispričali kako su prevareni. Prema onome što se može pročitati na ovoj društvenoj mreži, prevarant najčešće ordinira na frekventnim lokacijama, tramvajskim stanicama i ispred vjerskih objekata, te tržnih centara.

screenshot-prevaranti

On je visok, tamnoput, ima crnu kosu i bradu. Često je u crvenoj jakni i crnoj trenerci – opisala ga je jedna od žena, koja nije nasjela na njegovu priču.

Iako se na ovu priču nadovezalo više osoba koje su bile potencijalna meta prevaranta ili je od njih ipak uspio dobiti novac, u sarajevskoj policiji kažu da njima ništa nije prijavljeno.

– Građani ovakve slučajeve najčešće ne prijavljuju. Međutim, o tome nije dovoljno obavijestiti samo medije ili pisati po društvenim mrežama, već je potrebno i prijaviti policiji, kako bi mi mogli djelovati – kazali su nam u MUP-u Kantona Sarajevo.

Lažni volonteri

Ovo nije usamljen slučaj da su građani našeg grada nasjedali na prevare zbog „merhameta“ ili svoje moralne obaveze. Tako se u posljednje dvije godine na sarajevskim ulicama mogla sresti djevojka koja se predstavljala kao volonterka brojnih udruženja i građanima je tražila novac za humanitarne akcije i pomoć oboljelima, prodajući slikovnice i sličan materijal. Između ostalog, ona se predstavljala i kao volonterka Udruženja oboljelih od bulozne epidermolize Debra. U ovom udruženju tada su novinarima ispričali kako su saznali da se radi o Adisi Šetkić, te da su je više puta prijavljivali policiji.

Tražile novac za “Sunce”

Dvije djevojke u Sarajevu su sredinom prošle godine od građana tražile novac u ime Udruženja roditelja i prijatelja osoba s posebnim potrebama “Sunce” iz Mostara. Bilo je potrebno dosta vremena da se otkrije kako se radi o prevari. Djevojke su, pored Sarajeva, zbog prevare prijavljivane i u Goraždu, te Zenici. One su zloupotrebljavale povjerenje i dobru volju građana tako što su dijelile markice za koje su uzimale novac. Ovo udruženje je sporne markice zaista dijelilo godinu ranije, ali je to obustavljeno, a prevarantice su došle na ideju da tako lako mogu doći do novca.

Prodaju lažni nakit

Zenički policajci priveli su dvojicu prevaranata M.S. (1956) i A.K. (1955). Oni su osumnjičeni da su građane varali prodavajući im lažni nakit u ulicama Sarajevska, Londža i Bulevar Kulina bana. Građane su oštetili za ukupno 660 maraka. Za žrtve su birali uglavnom starije osobe koje su na vrlo uvjerljiv način ubjeđivali da se radi o zlatnom nakitu.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh