Crna hronika

ESMA MEŠIĆ: Smrt moje sestre Safije Mehmedović još uvijek je velika zagonetka

Mjesec dana nakon što je beživotno tijelo izvučeno iz rijeke Jale

Esma Mešić - Avaz.ba

Protekao je prvi mjesec od smrti Safije Mehmedović (46) iz Memića kod Kalesije, čije je beživotno tijelo iz rijeke Jale izvučeno 24. marta, u blizini nekadašnjeg kompleksa HAK u Tuzli.

Mehmedovićeva je bila pacijentica Klinike za psihijatriju UKC-a Tuzla. Kobnog dana kliniku je napustila bez da je iko od uposlenika primijetio njen nenajavljeni odlazak. Safijino beživotno tijelo je pronađeno isti dan, ali nikada sa sigurnošću nije utvrđeno kako je završila u nabujaloj rijeci.

Mjesec dana nakon smrti za “Avaz” govori Safijina sestra Esma Mešić, koja ne krije ogorčenje zbog odnosa ljekara i drugih uposlenika Klinike za psihijatriju, ističući kako su mogli i morali učiniti mnogo više u tretmanu i liječenju njene sestre.

– Moja sestra je hospitalzirana 16. marta na akutnom odjeljenju. Međutim, dva dana kasnije, kada sam je posjetila, ona je već bila na ženskom odjeljenju. Zašto je nakon dana u bolnici sa akutnog premještena na žensko odjeljenje ako se znala istorija njene bolesti – pita se Esma Mešić koja navodi kako se njena sestra Safija godinama liječila od depresije.

– Ona je više puta bila hospitalizirana, ali nikada nije imala priliku da je kao pacijenticu vodi isti ljekar. Ljekari, svaki za sebe, određivao je svoju terapiju. Imam osjećaj da su eksperimentirali sa lijekovima i smatram da je tu napravljen propust u njenom liječenju – navodi ona.

U januaru 2016. godine, navodi Esma, njena sestra je bila hospitalizirana, ali je poslije 20-ak dana puštena na kućno liječenje iako se njeno zdravstveno stanje poboljšalo. Kobnog dana vijest o Safijinom nestanku saopštena je njenoj mlađoj kćerci.

– Otišli smo gore da bi nam jedan ljekar, ovoga puta neću navoditi njegovo ime, rekao: “Nemojte paničiti, jedna žena je nestala prije mjesec dana pa se vratila“. Nama je svaka trenutak bio bitan. Počeli smo pretraživati krug klinike, korito rijeke, uzbrdice, nizbrdice… Nigdje je nije bilo. Ubrzo je stigla policija i obavijestili nas kako su Safijino tijelo izvukli iz rijeke Jale – navodi Esma Mešić.

Smrt Safije Mehmedović, prema Esminim tvrdnjama, još uvijek je jedna velika zagonetka. Međutim, ona poziva ljekare, rukovodstvo klinike i UKC-a Tuzla na moralnu odgovornost, svjesna surovosti činjenice da se život njene sestre ne može vratiti.

– Od svih tih tableta koje su joj davali njene psihomotoričke sposobnosti svedene su na minimum. Ona se kretala mic po mic, ali je ipak uspjela da neometano izađe iz kruga klinike. Ja ću istrajati u dokazivanju nemara i nadasve neljudskog i nehumanog odnosa prema tim ljudima. Moje sestre nema i niko je ne može vratiti, ali zarad svih pacijenata s Klinike za psihijatriju o odnosu ljekara i drugih uposlenika mora se javno govoriti. Poslije svega oni se nemaju čime odbraniti, pa ni tvrdnjom kako je riječ o ustanovi poluotvorenog tipa. U ovom slučaju mogli su uraditi puno više, ali nisu uprkos Hipokratovoj zakletvi – zaključuje Esma Mešić.

Ž6 = Ratna trauma

Safija Mehmedović je 1992. godine, zajedno sa porodicom, protjerana iz naselja Memići. Ostala je bez igdje ičeg. Iste godine u eksploziji granate ostala je bez majke i sve se to odrazilo na njeno psiho-fizičko stanje. Nikada se na njoj nije moglo primjetiti da ima bilo kakvih problema. Nije bila agresivna, niti je histerisala.

-Ona je po prirodi bila osjetljiva. Željela je da svima bude potaman, a njoj kako bude. Otkako je nema liježem i budim se u suzama – priča Esma Mešić.

Ž6 = UKC Tuzla bez komentara

Kontaktirali smo UKC Tuzla u vezi sa iznesenim tvrdnjama Esme Mešić. U Službi za komunikacije UKC-a Tuzla naveli su nam kako trenutno ne žele davati bilo kakve izjave, ponovivši pravilo da se o pacijentima sa Psihijatrijske klinike nikada ne iznose bilo kakve informacije u javnost.

Ž7 = A. Bajrić

Ž8 = E.Sk


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh