Crna hronika

ZVALI SU JE “AZRA DVA NOŽA”: Sve spremno za njeno izručenje BiH!

Azra Bašić u SAD-u je koristila različita imena, a uhapšena je kao Issabell Bašić. Danju je radila dva posla, vozila rabljeni džip, a komšije u Stantonu nisu joj mogli pronaći posebnu manu.

Azra Bašić - Slobodna-Bosna.ba

Federalni apelacioni sud Sjedinjenih Američkih Država, ovih dana, podržao je odluku da se Azra Bašić – optužena za ubistvo, zlostavljanje i mučenje zarobljenika srpske nacionalnosti na području opštine Derventa – izruči iz SAD-a Bosni i Hercegovini. Konačnu odluku daće Vrhovni sud, nakon čega će državni sekretar odlučiti o tome hoće li biti izručena, s obzirom da se radi o američkoj državljanki.

Azra Bašić je u Derventi boravila kao pripadnica formacije sastavljene od dobrovoljaca iz Rijeke i u to vrijeme je bila hrvatska državljanka. Kada je cijeli slučaj pokrenut, Ministarstvo obrane Hrvatske je odbacivalo optužbe bh. Tužilaštva kako je ona počinila zločine kao pripadnica vojske Hrvatske.

Inače, Bašić nije jedina žena koja je optužena u Bosni i Hercegovini. Protiv njih 30 je vođena istraga, a nekoliko je osuđeno za teške ratne zločine. Neke, poput Raseme Handanović, koja služi kaznu od pet i po godina zbog ubistava u opštini Konjic, izručile su upravo Sjedinjene Američke Države.

Kada je Azra Bašić uhapšena prije pet godina u SAD-u, niko od njenih komšija nije mogao vjerovati da je u Bosni i Hercegovini počinila ratni zločin i da su je žrtve znale pod imenom “Azra dva noža”.

Azra Bašić u SAD-u je koristila različita imena, a uhapšena je kao Issabell Bašić. Danju je radila dva posla, vozila rabljeni džip, a komšije u Stantonu, gradiću sa oko 3.000 stanovnika, kako su u to vrijeme govorili, nisu joj mogli pronaći posebnu manu. Zbog toga je kod njih zavladao šok kada su je u martu 2011. privodili pripadnici FBI-ja.

Azru Bašić bh. pravosuđe tereti za ubistvo Blagoja Đuraša, zlostavljanje i mučenje zarobljenika srpske nacionalnosti na području opštine Derventa.

Prema iskazima 26 svjedoka, zatočenih u nekadašnjem Domu JNA, ljude je prisiljavala da piju ljudsku krv i benzin, te da kleče na razbijenom staklu.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh