Crna hronika

Preminula Branka Inić

Jutros je u Sarajevu umrla Branka Inić, jedna od najpozatijih sarajevskih advokatica i dugogodišnja uspješna pravnica u Helsinškom komitetu za ljudska prava u BiH.

Branka Inić - Novi

Pravni fakultet je završila u Sarajevu i na početku radnog vijeka je radila u „Oslobođenju“ što je zauvijek učinilo vezanom za medije, piše Novi.

U godinama poslije rata u BiH bila je istaknuti borac za prava svih ugroženih grupa i pojedinaca. Kroz pravnu službu u Helsinškom komitetu, na čijem čelu je bila upravo Branka, prošlo je više od 100.000 ljudi koji su tražili pomoć od čega je, zahvaljujući prvenstveno njenom ličnom angažmanu pozitivno riješeno desetine hilajda tih slučajeva.

Inić je učestvovala i u izradi Zakona o ravnopravnosti polova u BiH, Zakona o zabrani diskriminacije BiH, Zakona o slobodi pristupa informacijama u FBiH i i BiH, te nizu drugih akata.

Sarađivala je sa OHR-om, OSCE-om, UNHCR-om, Komisijom za raseljena lica i izbjeglice, te sa brojnim domaćim organizacijama koje su radile i rade na zaštiti ljudkih prava.

Dobitnica je niza javnih nagrada, priznanja i zahvalnica, a u Holandiji je, pod pokroviteljstvom tamošnje Vlade, snimljen film o njenom radu na socijalnim pravima pod nazivom „Za jedan dolar više“.

Mjesto i vrijeme sahrane biće naknadno objavljeni.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh