Crna hronika

Tuzla: Jednomjesečni pritvor Besimu Durakoviću i Šefiku Hodžiću

Opštinski sud u Tuzli odredio je jednomjesečni pritvor direktoru Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Tuzlanskog kantona Besimu Durakoviću (58) iz Gračanice i referentu za javne nabavke u Kantonalnoj upravi Šefiku Hodžiću (39) iz Srebrenika, javili su federalni mediji.

Besim Duraković . Tuzlalive.ba

Kantonalno tužilaštvo Tuzlanskog kantona prethodno je Opštinskom sudu Tuzla predložilo određivanje pritvora za Durakovića i Hodžića, zbog sumnje da su počinili više krivičnih djela.

Duraković je osumnjičen da je počinio krivično djelo zloupotreba položaja i ovlašćenja u sticaju sa krivičnim djelima sprečavanje dokazivanja i protivzakonito posredovanje, dok je Hodžić osumnjičen za krivična djela zloupotreba položaja i ovlašćenja i sprečavanje dokazivanja, saopšteno je iz Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona, javlja Srna.

Postoji sumnja da je Duraković od 2009. do 2015. godine donio više odluka o javnoj nabavci za isporuku auto-dijelova i servisiranje vozila Kantonalne uprave, dok je za dobavljača izabran auto-servis sa područja Gračanice, iako nije ispunjavao uslove iz konkurentskog zahtjeva kao ostali ponuđači.

Auto-servis je više puta fakturisao usluge za auto-dijelove i servisiranje koje nikada nije isporučio ili obavio, u čemu je učestvovao i Hodžić, čime je omogućeno ovoj firmi pribavljanje koristi od 31.000 KM.

U septembru 2015. godine Duraković i Hodžić su organizovali servisiranje vozila Uprave u drugim auto-servisima, pokušavaući tako prikriti dokaze u predmetu Tužilaštva.

Duraković je osumnjičen da je tokom 2011. godine prilikom inspekcijskog nadzora firme iz Živinica, koja se bavi otkupom i prodajom željeza i lima, posredovao kod inspektora zaduženog za inspekciju da u potvrdi o privremenom oduzimanju robe iz ove firme izostavi veći dio željeza i lima, koji je potom prodat trećim licima i tako je pribavljena korist od 6.000 KM.

Duraković je osumnjičen da je u periodu od 2012. do 2014. godine uticao na inspektora kantonalne uprave da ne provodi rješenje koje je donio, kao i rješenje Federalne uprave za inspekcijske poslove i odluku Kantonalnog suda u Tuzli po žalbi na ovo rješenje koja je odbijena, a vezano za zabranu prometa i prodaje određenih roba na dnevnoj pijaci u Živinicama koju vodi preduzeće “Komunalno” iz Živinica.

Pripadnici MUP-a Tuzlanskog kantona su, 21. oktobra, nakon pretresa objekata i lica u Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove, kao privatne objekte i automobile, uhapsili Durakovića i Hodžića.

Pretres je izvršen po nalogu Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona i Opštinskog suda Tuzla.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh