Crna hronika

Bihać: Varao prijatelje na Facebooku

Federalna uprava policije (FUP) u četvrtak je Kantonalnom tužilaštvu Bihać dostavila Izvještaj o izvršenom krivičnom djelu – prevara u vezi s neovlaštenim pristupom zaštićenom sistemu i mreži elektronske obrade podataka protiv I. N. (1995.) iz Stoca.

Facebook - Blogspot.com

Ova osoba se sumnjiči da je koristeći tehnike tzv. “socijalnog inžinjeringa“ neovlašteno preuzimao korisničke račune na društvenoj mreži Facebook, prenosi Fena.

Facebook račune je preuzimao na način da je prateći aktivnosti korisnika Facebooka identifiKOVAO “prijatelje“ i potom kreirao lažni profil “prijatelja“ preko kojeg je ostvarivao komunikaciju sa žrtvama.

Predstavljajući se kao “prijatelj“, od žrtava je, zbog njihovog nepoznavanja funkcionisanja sigurnosnih postavki na Facebooku, pribavljao kodove za reset njihovih Facebook korisničkih računa.

Nakon toga je preuzimao punu kontrolu Facebook računa i “prijateljima“ iz adresara upućivao molbe za dopunu kredita na njegove mobilne telefonske brojeve.

Poruke koje je slao su se u gotovo svim slučajevima odnosile na “hitne“ i “teške“ situacije zbog kojih nije u mogućnosti sam dopuniti kredit.

Ovom prilikom Federalna uprava policije upozorava građane na ovaj modus vršenja prevara posredstvom interneta odnosno zaštite od istih.

Napadi korištenjem socijalnog inžinjeringa zasnivaju se na odnosu ljudi s drugim ljudima i građani nikada ne trebaju drugim osobama davati korisničko ime ili pristupnu šifru za online korisničke račune.

Takođe, ako smatramo da se poruka ne treba ignorisati, potrebno je na alternativne načine potvrditi identitet osobe koja nas kontaktira.

U prethodnom periodu, Federalne uprava policije je protiv iste osobe za ista krivična djela podnijela izvještaje o počinjenom krivičnom djelu kantonalnim tužilaštvima Sarajevo, Mostar i Zenica.

Utvrđivanje identiteta svih oštećenih osoba i visine materijalne štete je u toku, saopšteno je iz FUP-a.


loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh